Nem elég, hogy a jelenkor két legkiemelkedőbb labdarúgója, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a szezon hajrájában négyszer is farkasszemet néz egymással, alighanem a legjobb európai góllövőnek járó Aranycipőt is egyikük nyeri majd meg. A négyből már hármat lejátszottak: Messi-Ronaldo 3-2. A bajnokin mindketten lőttek gólt, a kupadöntőn csak Ronaldo talált be, míg az első BL-elődöntőn Messi duplázott.

A díjat 1968-ban alapították, de igazán rangossá az 1996/97-es idénytől vált, amikor új pontszámítást vezettek be. Eszerint a kontinens öt legerősebb bajnokságában lőtt gólok dupla, míg a közepesen erős ligákban lőttek másfélszeres súllyal számítanak. Ebből is látszik, hogy a magyarhoz hasonló színvonalú bajnokságból aligha nyerhet bárki is Aranycipőt, de másfélszeres „szorzóval” is csak ketten, Henrik Larsson (2001, Celtic), és Mário Jardel (2002, Sporting) tudtak győzni. Az Aranycipő legtöbbször a spanyol és portugál bajnokságba került, szám szerint hét-hét alkalommal. Az új pontszámítási rendszer óta egyetlen játékos sem tudott címet védeni.

Tavaly a 34 gólig (68 pont) jutó Messi végzett az élen, aki idén öt fordulóval a végelszámolás előtt harminc spanyol bajnoki mérkőzésen már harmincegy gólnál jár. Ronaldo mindössze két találattal marad le az argentin mögött. Kettejük versenyfutásába a Serie A két legeredményesebb játékosa, a 26 gólos Di Natale, illetve a 26-nál tartó Cavani egy szenzációs finissel még beleszólhatna, de az aranyművesek nem vállalnak nagy kockázatot, ha csak Messiékről vesznek lábmintát.

 

Az Aranycipő-vadászat élmezőnye

1. Lionel Messi, Barcelona, 31 gól, 62 pont
2. Cristiano Ronaldo, Real Madrid, 29 gól, 58 pont
3. Antonio Di Natale, Udinese, 26 gól, 52 pont
4. Edinson Cavani, Napoli, 26 gól, 52 pont
5. Mario Gomez, Bayern München, 23 gól, 46 pont
6. Dimitar Berbatov, Man. United, 21 gól, 42 pont
.
.
61. Dzsudzsák Balázs, PSV, 16 gól, 24 pont
88. André Alves Videoton, 22 gól, 22 pont

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!