Egyikük sem volt ott a Bajnokok Ligája tegnapi döntőjében, mégis szinte biztos, hogy kettejük közül kerül majd ki a következő aranylabdás.

 
Porsche és Ferrari? Ketten együtt 186 gólt lőttek és gólpaszt adtak a most zárult szezonban

A spanyol bajnokságot már két fordulóval a vége előtt megnyerte a Real Madrid, Cristiano Ronaldo (Real Madrid) és Lionel Messi (Barcelona) gólpárbaja csak ekkor érkezett a legizgalmasabb szakaszához.. Ronaldo a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy versengésük nemcsak rájuk, hanem a két csapatra is jó hatással volt. „Vannak, akik engem tartanak jobbnak, vannak, akik Messit, de nem hasonlíthatod össze a Porschét és a Ferrarit, mert két teljesen más autóról van szó” – mondta.

A gólkirály és az európai aranycipős Messi lett, aki góljaival és gólpasszaival egymaga több mint száz találattal járult hozzá a Barca támadógépezetéhez. Az argentin játékos átadta a múltnak Gerd Müller egy szezonban klubszínekben lőtt legtöbb góljának csúcsát. Az 1972/73-as szezonban a „Nemzet Bombázója” 67 gólt szerzett a Bayern München színeiben, míg Messi ebben az idényben 72 gólt termelt a Barcában minden sorozatot beszámítva (37 gólpassza tovább emeli teljesítménye értékét). Ezzel Archie Stark világrekordja is a múlté, aki az 1924/25-ös szezonban 70-szer talált a kapuba az amerikai Bethlehem Steel mezében. A bajnokságban Messi éppen félszázat lőtt, mellé kiosztott 20 gólpasszt is. A május 25-i Király Kupa-döntőn a Bilbao ellen még mindig javíthat statisztikáin.

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid extraklasszisa a 2011/2012-es bajnoki kiírásban 46 góllal zárt, 13 gólpasszt osztott ki társainak. Minden sorozatot figyelembe véve a szezonban összesen hatvanszor volt eredményes, 17 gólpasszt adott. A portugál játékos Puskás Ferenc rekordját döntötte meg. Puskás 105 bajnoki mérkőzésen érte el a 100. bajnoki találatát a Realban, Ronaldo ezt túlszárnyalta, már a 92. bajnokiján teljesítette.

„Messi ötven, semmire sem jó gólt szerzett, hasonlóan a tavalyi Ronaldóhoz, aki 42-vel sem ment semmire. Ahogy akkor Messi volt a befutó az Arany­labdáért, úgy most Ronaldónak kell lennie” – mondta el véleményét az ügyről Mourinho.

Á.D.

 

Aranycipõ 2012

1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 50 gól, 100 pont
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 46 gól, 92 pont
3. Robin van Persie (holland, Arsenal) 30 gól, 60 pont
4. Klaas-Jan Huntelaar (holland, Schalke) 29 gól, 58 pont
5. Zlatan Ibrahimovic (svéd, AC Milan) 28 gól, 56 pont
6. Wayne Rooney (angol, Manchester United) 27 gól, 54 pont
7. Mario Gómez (német, Bayern München) 26 gól, 52 pont 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!