Ezúttal korábbi magyar szövetségi kapitányokat, Bozsik Pétert, Csank Jánost, Garami Józsefet, Gellei Imrét és Várhidi Pétert kértünk arra, hogy mondják meg, nekik mi tetszett eddig a legjobban az Eb-n, és ha merik, jósolják meg, kik juthatnak el akár a döntőig. Egy profinak számító „civilt” is megkérdeztünk: Koós János előadóművészt, akiről köztudott, hogy a labdarúgás és az FTC megszállottja.

 
Exkapitányok és egy „civil” értékelnek és tippelnek – óvatosan

Bozsik Péter: Kifejezetten jó, támadó futballt hozó mérkőzéseket láthatunk, jellemző, hogy eddig nem volt gól nélküli döntetlen. Nagyon érdekesen alakul a B, azaz a „halálcsoport”. Az már szinte biztos, hogy a németek ott lesznek a legjobbak között, azt nyújtják, ami tőlük elvárható. A hollandok eddigi szereplése igen meglepő, és itt bizonyosodott be, hogy a világsztárnak tartott Robbenből hiányzik az a mentális töltés, amely a legjobbak közé emelné. De az egész holland csapatból hiányzik a mentális erő, ami viszont megvan a dánokban. A továbbjutás szempontjából a dánok esélyesebbek, mint a hollandok és a portugálok, mert nem biztos, hogy az eddig gyengén muzsikáló Ronaldo vezéregyéniséggé léphetne elő Hollandia ellen. Meglepően jók az oroszok, a spanyolok pedig a szokásos magas színvonalú játékukat játsszák, és a végső győzelemre is esélyesek.

Csank János: Az Eb eddig azt hozta, amire számítottam, nagy meglepetés nem ért, kivéve a hollandok esetében. Az első meccseken többnyire óvatosak voltak a csapatok, aztán néhány együttes már megmutatta mire képes. A németek jobban kezdtek, mint gondoltam, erős a keretük, és akár a döntőig menetelhetnek. Ebben a csoportban (B) még minden előfordulhat. Sorsdöntő lesz a portugál–holland meccs, mindkét alapcsapat csődöt mondott, kíváncsi vagyok, melyik válogatott tud ezen változtatni. A spanyolok csapatként is jól működnek, klasszisokkal rendelkeznek, de úgy hírlik, hogy a szövetségi kapitány és a csatárok között komoly feszültség van, és ebből akár az egyébként veszélyes horvátok profitálhatnak. A legjobbak közé várhatóak az oroszok, de kíváncsi vagyok a franciákra is, miután legyőzték az ukránokat. Az olaszok a korábbi világversenyekhez hasonlóan lassan kezdtek, de őket sem lehet leírni.

Garami József: A mérkőzések nagy része színvonalas, a csapatok stabilabb játékot játszanak, nem mennek fejjel a falnak, mert kevés a javítási lehetőség. A második fordulótól kezdve megfigyelhető volt, hogy a mérkőzés vége felé, amikor a csapatok döntésre akarják vinni a dolgot, óriási lesz az iram, és a harmadik forduló még inkább élesben megy majd. Ami az egyes válogatottakat illeti, meglepő a hollandok gyengébb szereplése, az, hogy mentálisan „nincsenek ott a pályán” és sorra hagyták ki a helyzeteket. Ugyanakkor a vártnál jobban kezdtek a németek, szépen futballoznak, és tetszenek a spanyolok is. Ők ketten a legjobb négy közé kerülhetnek és amennyire most látni lehet, erre esélye van az oroszoknak és talán a horvátoknak is, akik jók a küzdelemben. Persze az olaszokat és a portugálokat sem szabad „temetni”.

Gellei Imre: Kiegyensúlyozott a mezőny, de az esélyes válogatottak kemény nemzetközi és hazai bajnokság után, „kifacsart” játékosokkal érkeztek. Ez legkevésbé a spanyolokon látszik, ahol a csapat igazi tudására eddig még nem volt szükség. Vincente del Bosque szövetségi kapitány a két riválisból, a Barcelona és a Real Madrid játékosaiból egységes csapatot gyúrt. A fináléba ők és a magukat mindig összekapni tudó németek kerülhetnek – én a spanyoloknak drukkolok. A nyolc közé kerülhetnek a horvátok az olaszokkal ellentétben, mert az eddig látottak alapján déli szomszédjaink jobban hajtanak a sikerért.

Várhidi Péter: A legjobb nyolc között biztosan ott lesznek a spanyolok, a németek és az oroszok. Amennyiben a németek az elődöntőben nem kerülnek szembe a spanyolokkal, akkor ez lesz a döntő. Az ibériai csapat magas szinten játssza azt, amit tud, és hosszú idő után Fernando Torres is megvillantotta tudását. Rejtélyes a hollandok gyenge szereplése, a portugáloknál az agyonsztárolt Ronaldo nem tud vezéregyéniséggé válni, és ez befolyásolhatja a végső szereplésüket.

Koós János: Eddig minden Eb-mérkőzést megnéztem, és a jó focinak drukkolok. Végre olyat látok, amire sajnos idehaza nincs lehetőség. Nekem meglepetés a hollandok és a svédek gyenge szereplése, Cristiano Ronaldo pedig kész katasztrófa. Annak viszont örülök, hogy Fernando Torres magára talált, és nagyon szeretem az olasz Pirlo játékát is. Tetszik a német válogatott és az, hogy az ellenfelek bánatára Gomez személyében találtak egy igazi csatárt. Őket a fináléba várom, ugyanúgy, mint a spanyolokat, akik már megmutatták, hogy milyen nagyszerű játékra képesek. Lehet, hogy a négy közé az oroszok is bejutnak, és a horvátok teljesítménye is izgalmas, mert van bennük erő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!