A múlt heti Forma–1-es Japán Nagydíj után a hét végén egy újabb versenynek, a túraautó-világbajnokság következő futamának ad otthont Szuzuka.

 

Ezúttal azonban magyar résztvevője is lesz a küzdelemnek, Michelisz Norbert, a Zengő Motorsport versenyzője, aki az elmúlt években bebizonyította, hogy nemcsak gyári csapat pilótájaként lehet bejutni a legjobbak közé. Első futamgyőzelmét 2010-ben, a világbajnokság sorozat zárásakor Makaón aratta. Idén az Egyesült Államokban egy második, illetve egy harmadik helyezést ért el, a Hungaroringen pedig a hazai közönség előtt magabiztos versenyzéssel nyert. Három futammal a sorozat befejezése előtt az összetett versenyben a hatodik helyen áll, és jelenleg ő vezeti a magáncsapatok pilótáinak külön versenyét.

Norbert lapunknak elmondta, soha nem hitte volna, hogy gyermekkori álma teljesülhet, és autóversenyző lehet, mivel nem volt meg az anyagi háttér, amely akár a kezdethez is elegendő lett volna. Az autóversenyzés bűvöletétől nem tudott elszakadni, ezért komputeres videojátékon élte ki a szenvedélyét. Ennek a „sportágnak” is van internetes bajnoksága, ahol egyre jobb eredményeket ért el, és a szimulátorversenyben megközelítette a legjobbakat. Ekkor figyelt fel rá jelenlegi csapattársa, Wéber Gábor Forma–1-es szakkommentátor. Az ő segítségével került kapcsolatba Zengő Zoltánnal, a csapat tulajdonosával, akitől lehetőséget kapott egy igazi versenyautó kipróbálására. Így indult a pályafutása. Először egy Seat Leonnal száguldozott a hol utcai, hol pedig Forma–1-es pályákon, most pedig egy 320 lóerős BMW-vel versenyez. Gépe az áttételtől függően 265 km-es csúcssebességű, de a beállításoknak köszönhetően a mezőnyben akadnak 281 km-es sebességre képes autók is. Két éve állandó résztvevője a túraautó-világbajnokságnak. Milyen a kapcsolata a többiekkel, a gyári menőkkel és csapatfőnökökkel? – kérdeztük. „Úgy érzem, jó, már megismertük egymást, sőt sikerült baráti kapcsolatot is kialakítanom a mezőny legjobbjaival”, válaszolta. Azt is megérdeklődtük, nagy differenciát jelent-e egy Forma–1-es gépet és egy kasznis autót vezetni, utalva arra, hogy az egykori neves F1-es versenyzők közül többen nem vitézkednek a német túraautó-bajnokságban. „Merőben más a kettő. Hogy csak egy példát említsek: 2010-ben lehetőségem volt arra, hogy néhány kört tegyek egy Peugeot motoros »szivarral«, amely korábban Alonsóé volt. Meg kell, hogy mondjam, a több mint hatszáz lóerős Forma–1-est nehéz kordában tartani, és nagyon tisztelem azokat, akik egy ilyen géppel közel két órán át, nem egyszer 300 km fölötti tempóval száguldanak. Én úgy éreztem, hogy a menetszél miatt leszakad a fejem a nyakamról. Nálunk a vezetési stílus is más, gyakori a lökdösődés, az autó-autó elleni »harc«. Engem idén a szlovákiai versenyen nem sokkal a cél előtt, vezető pozícióból kentek fel a palánkra, ezért csak a kilencedik lettem. Egyébként a mi sorozatunkat 12 helyszínen rendezik, Brazíliától Japánig körbeautózzuk a világot, és mindenütt két futamot teljesítünk. Érdekesség, hogy az első versenyen a rajtsorrend az időmérő edzésen elért eredményen alapul, míg a másodikon az első tíz hely felcserélődik, a tizedik indul az első helyről.”

Michelisz több alkalommal szakértőként szerepelt az idei F1-es sorozat közvetítésénél, ezért rákérdeztünk, szerinte ki lesz idén a világbajnok. „Úgy vélem, Vettelnek áll a zászló, Alonsónak kevesebb az esélye, nem csak azért, mert már két alkalommal is kiesett, hanem a Red Bullt most jobb autónak tartom a Ferrarinál.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!