Egy héttel ezelőtt a Dortmund a Nürnberg elleni győzelmének, illetve a Leverkusen kölni vereségének köszönhetően két fordulóval a Bundesliga zárása előtt behozhatatlan előnyre tett szert, így megszerezte a klub történetének hetedik német bajnoki címét.

 
A BL-meccseket a Manchester nyerte

A biztos elsőség tudatában aztán a fekete-sárgák tegnap kikaptak a Bréma otthonában. Az élmezőnyből egyedül a Bayern München tudott diadalmaskodni, nem is akárhogyan, 8-1-re a sereghajtó St. Pauli otthonában, amivel a bajorok be is biztosították a BL-indulást érő, dobogós helyezésüket. Utóbbihoz kellett a Hannover Stuttgarttal szembeni 2-1-es veresége is, amelyben Hajnal Tamás gólszerzőként játszott fontos szerepet.

A dortmundiak múlt szombaton az európai topligák éllovasai közül elsőként értek révbe, de a Milan és a Barcelona akár már ezen a hétvégén követheti példájukat.

Izgalmakra így már csak a Premier League-ben van kilátás, ahol ma délután bajnoki döntőnek is beillő Manchester United–Chelsea összecsapást rendeznek. A helyzet persze korántsem ilyen egyszerű. A sokáig biztos befutónak tűnő MU egy hete rangadót vesztett az Arsenal otthonában, így az idény során ezerszer eltemetett, március elején tizenöt pontos hátrányban lévő Chelsea a Tottenham elleni – finoman szólva is vitatható – győzelmével három pontra felzárkózott, nem várt esélyt kapva a címvédésre. Mivel a kiírás értelmében azonos pontszám esetén a helyezésekről a jobb gólkülönbség dönt (ez jelenleg mindkét gárdának +38-as), így, ha a londoniak ma nyernek, pontszámban utolérik, jobb gólkülönbségüknek köszönhetően pedig meg is előzik riválisukat. Igen ám, de előnyüket az utolsó két fordulóban meg is kellene tartaniuk, márpedig a Vörös Ördögök sorsolása jóval könnyebbnek tűnik. Sir Alex Ferguson legénysége az egyaránt kiesés ellen küzdő Blackburnnel, valamint a Blackpoollal mérkőzik (előbbit 7-1-re, utóbbit 3-2-re verték első szezonbeli összecsapásukon), míg a londoniakra két olyan együttes, a Newcastle és az Everton vár, akikkel első nekifutásra egyaránt 1-1-es döntetlent játszottak. Előfordulhat tehát, hogy hiába nyer és veszi át a vezetést ma a Chelsea, és hiába gyűjt hat pontot a hátralévő két találkozón, a Manchester két nagyarányú sikerrel akár vissza is előzhet. A számolgatásnak persze csak akkor van értelme, ha a Kékek valóban győznek az Old Traffordon, amire egyébként utoljára éppen ők voltak képesek, még tavaly áprilisban. A United azóta 29 hazai tétmeccsén maradt veretlen, sőt az idei bajnokságban döntetlent is csak egyszer játszott saját közönsége előtt. Rooneyék mellett szól a két csapat közelmúltbeli Bajnokok Ligája negyeddöntős párharca is, ahol kettős győzelemmel jutottak tovább. Mindenesetre Ancelloti edző számára sem kicsi a tét: bajnokság vagy távozás.

A manchesteriek kedd óta túl vannak a Schalke elleni elődöntőn is. A németeket szintén magabiztosan, 6-1-es összesítéssel búcsúztatták, ezzel bejutottak a sorozat döntőjébe, ahol visszavághatnak a Real Madridot kiejtő Barcelonának a 2009-es fináléban elszenvedett vereségükért.

 

Az UEFA 5 BL-mérkőzésről tiltotta el José Mourinhót, a Real Madrid edzőjét, aki a bíró ténykedését, nevezetesen Pepe kiállítását kifogásolta az első Real–Barca BL-mérkőzésen. A Real fellebbezett a döntés ellen.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!