Újra vihart kavart Douchev-Janics Natasa: a háromszoros olimpia bajnok kajakos bejelentett visszatérési szándéka súlyos indulatokat keltett, vissza lehet-e, kell-e fogadni őt, ezen folyik a vita a legkülönbözőbb fórumokon, ahol a „beszólok” egy része előszeretettel feledkezik meg Janics Magyarországnak nyert három olimpiai aranyáról, sőt, volt olyan is, aki halálosan megfenyegette a kajakosok főtitkárát. De ki tudja, még meg is bocsáthatnak neki, lásd Nagy László spanyol–magyar igen-nem történetét.

 
Indulatokat kavart a háromszoros olimpiai bajnok visszatérése és visszafogadása

Janics még tavaly szeptemberben írta a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a versenyzői pályafutását. Most március 9-én viszont azt kérte az MKKSZ-től, fogadják vissza, nem akar más ország színeiben versenyezni, mert sehol a világon nincs olyan erős női kajak mezőny, és sehol nem biztosítanak olyan jó körülményeket a felkészüléshez és a versenyzéshez, mint Magyarországon. Külön kitért arra, hogy a versenyengedély megszerzése érdekében nem folyamodott trükkökhöz.

A magyar szövetség a versenyengedélyt csak abban az esetben adta volna meg, ha a szerb sportág vezetősége 150 ezer eurót fizet az MKKSZ-nek. Úgy tűnik, Natasa a naivitása áldozata lett, mert déli szomszédjainknál nagy csinnadrattával jelentették be a „hazatérését”, ám a bukszába mégsem nyúltak bele. Később olyan hírek keringtek, hogy a versenyzési lehetőség megszerzése érdekében elválik férjétől, névházasságot köt egy szerb férfival, vagy éppen férjét, a bolgár Adrian Douchevet honosítják Szerbiában, hogy elháruljanak az akadályok. Natasa azonban úgy határozott, hogy inkább visszatér Magyarországra. Most valóban nincs trükközés, de a kártyákat azért kevergették, mert a levél megérkezésekor állítólag még senki sem tudta, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Szegeden, a korábbi klubjánál folytatja a versenyzést vagy más egyesületet választ, a hét elején viszont már tényként jelentették be, hogy a Graboplast Győri Vízisport Egyesülethez igazol, ahol másik két olimpiai bajnok, Zur-Fazekas Krisztina és Kammerer Zoltán klubtársa lesz.

Úgy hírlik, hogy Janics döntése meglepetésként érte mind a szerb, mind a magyar szövetséget. Natasa egyébként itthon sem nem lesz könnyű helyzetben, mert nem vett részt a válogatott őszi összetartásán, így nem tagja a keretnek, csak saját költségén vehet részt külföldi edzőtáborokban.

Ábrahám Attilát, az MKKSZ főtitkárát, Storcz Botond szövetségi kapitányt, Hüttner Csabát, az utánpótlás szövetségi kapitányát, valamint a Sevillában edzőtáborozó Kammerer Zoltánt arról kérdeztük, hogy fogadták Janics Natasa döntésének hírét.

Ábrahám Attila: Noha benne volt a pakliban, mégsem fogadtam volna nagy összegben arra, hogy Natasa visszajön Magyarországra. De úgy tűnik, mostanra lehiggadt, remélhetőleg versenyzőtársaival is rendezni tudja majd a viszonyát, valamint jó szereplésével a közvéleményt is meggyőzi.

Storcz Botond: Engem olyan nagyon nem lepett meg a hír, hiszen versenyengedélyt nem kapott és Natasa habitusát ismerve biztos voltam abban, hogy nem tud versenyzés nélkül meglenni. Azzal, hogy nem az ellenfelekkel van, hanem magyar színekben folytatja a kajakozást, az eredményeinket erősítheti. Tény, hogy jelenleg nem tagja a válogatott keretnek, de a válogatóversenyeken kiharcolhatja a csapatba kerülést. Közbevetésünkre, hogy mi a helyzet Paksy Tímeával, így folytatta: Tímea tagja a válogatott keretnek, saját késérésre külön készül Ausztriában, amihez hozzájárultunk, de neki is a válogató versenyeken kell bizonyítania.

Hüttner Csaba: nekem meglepetést jelentett ez a fordulat. Janics visszatérése nagy kihívást jelent majd a jövőben a fiatalok számára, de nem féltem őket, mert keményen dolgoznak és nekik egyelőre a korosztályos világversenyeken kell bizonyítaniuk.

Kammerer Zoltán: én úgy veszem, hogy Natasa igazából el sem ment itthonról, csak hosszabb ideig tartózkodott külföldön. Örülök, hogy visszatérésével a klubomnak már hét kajakos olimpiai aranyérme lesz, Fazekas Krisztinának van egy, nekem van három és Natasa is hoz hármat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!