„Mindazt, ami korábban jól működött, megtartom, ami pedig fejlődést hozhat, azzal igyekszem bővíteni a repertoárt” – hangsúlyozta kinevezése óta többször is Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda- válogatott újdonsült szövetségi kapitánya. A héten kijelölte a közelgő Világliga-selejtezőkre készülő keretét, amelyben négy olimpiai bajnok mellett rengeteg fiatal kapott helyet. A játékosként háromszoros olimpiai bajnok szakember a – most még csak közeli – jövőről nyilatkozott a Vasárnapi Híreknek.

 

– Mennyire határozza meg szövetségi kapitányi munkáját az a közel három év, amit Kemény Dénes mellett a válogatott szakmai stábjában töltött?

– Fontos volt ez az átmeneti időszak, mert mostanra teljes mértékben elfogadnak kapitánynak azok is, akikkel néhány éve még együtt játszottam. Nagyon sokat tanultam ez idő alatt, mint ahogy játékospályafutásom alatt is sok példát láttam arra, milyen is egy jó edző, szövetségi kapitány. Ennek ellenére nem gondolom, hogy nekem bárkit is utánoznom kellene. A saját egyéniségemre szabva kell kialakítanom például azt, mennyire viselkedek vehemensen a medence szélén, vagy, hogy milyen viszonyt ápolok a játékosaimmal.

– Szerződése négy évre szól. Mivel lenne elégedett a ciklus végén?

– Egyelőre nem tekintek ilyen messzire, ugyanis az elnökség döntése értelmében, ha a nyári barcelonai világbajnokságon nem kerülünk a legjobb négy közé, felbontható a szerződésem.

– Nem rak mindez túlzott terhet egy pályáját most kezdő szövetségi kapitány vállára?

– Dehogynem, és próbáltam is ellenállni, de az elnökség döntött, nem volt választás. Végül is belátom, hogy a hagyományainkra való tekintettel a magyar férfi vízilabda-válogatott kapitányának szerződésében benne kell legyen egy effajta záradék. Ráadásul nem új a helyzet, 20 éves pályafutásom alatt mindig olyan csapatban játszottam, ahol csak a győzelem volt elfogadható. Úgyhogy azt is mondhatnám, ehhez képest könnyebbség, hogy egyelőre csak az első négy hely az elvárás.

– Az eredménykényszer dacára nagyon fiatal keretet hirdetett.

– Ha biztosra akartam volna menni, akkor a londoni csapatot hívom be. De nem ijedtem meg, és tartom magam ahhoz, hogy új vágányra kell állítani a válogatottat. Egy rutinosabb mag persze most is megvan, de például négy játékos is meghívót kapott a decemberi U18-as világbajnokságon ezüstérmes együttesből. Nekik idő kell, hogy nagy terheket rakhassunk rájuk, de bízom benne, hogy addig is a fiatalságból adódó rutintalanságot lelkesedéssel pótolják, ahogy azok is tették, akik az őszi Világliga-találkozókon már megkapták a bizonyítási lehetőséget.

– A korábban stabil kerettagnak számító, de most kimaradó játékosok számára nincs visszaút?

– Sokakkal beszéltem az idősebbek közül, nekik is és nekem is van elképzelésünk arról, milyen szerep juthat nekik a válogatottban, ezeket igyekszünk egyeztetni. Nem kizárt, hogy néhányan visszatérnek a keretbe, ez a közeljövő eredményességétől is függ. De semmiképpen sem olyan számban, mint korábban.

– Hogy tapasztalja, a többség egyetért a döntésével?

– A klubedzők elfogadták, ami fontos, mert a válogatottnál rövidek lesznek a felkészülési időszakok, így nagy szükségem van a segítségükre. Egyébként egyelőre sem kritikát, sem dicséretet nem kaptam, mindenki megvárja, milyen lesz a szereplésünk a tétmeccseken. E tekintetben természetesen mindig az olimpia áll a középpontban, de ne felejtsük el, hogy ennek a válogatottnak már másfél év múlva is erőt kell mutatnia a budapesti Európa-bajnokságon, ami a hazai rendezés miatt számunkra szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az olimpia. Ami a szurkolóinkat illeti, szeretném, ha türelmesek lennének – aztán pedig az eredmények úgyis magukért beszélnek majd.

Benedek Tibor kerete:

Kapusok: Decker Attila (Szolnok), Levai Marton (Szolnok), Nagy Viktor (Vasas)

Mezőnyjátékosok: Batori Bence (Eger), Bedő Krisztian (BVSC), Decker Adam (Szeged), Hosnyanszky Norbert (Szolnok), Jansik David (Honved), Jansik Szilard (KSI), Kis Gabor (Szolnok), Mezei Tamas (Eger), Nemet Toni (KSI/ Vasas), Salamon Ferenc (Eger), Sedlmayer Tamas (UVSE), Szivos Marton (Szeged), Torok Bela (Szeged), Varga Daniel (Primorje Rijeka), Varga Denes (Primorje Rijeka), Vamos Marton (Vasas)

Címkék: sport, vízilabda, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!