A Károlyi házaspárt is elérték az amerikai női tornászválogatott körüli szexuális zaklatási botrány hullámai, az Amerikai Torna Szövetség ugyanis a minap bejelentette, a jövőben nem az erdélyi magyar edzőlegendák tréningközpontjában készülnek sportolóik a világversenyekre.

 
Károlyi Béla és Márta renoméja a hírhedten kegyetlen bánásmódjuk miatt eddig is ellentmondásos volt - Fotó: Gregory Bull, AP


Károlyi Béla és felesége, Márta már Romániában is klasszisok sorát nevelte ki, elég csak Nadia Comaneci nevét említeni, majd miután 1981-ben az USA-ba emigráltak, nevük egybeforrt az amerikai tornasikerekkel. A texasi birtokuk azonban az elmúlt évtizedekben nemcsak az olimpiai aranyak legfőbb műhelye volt, hanem egyike azoknak a helyszíneknek, ahol Larry Nassar csapatorvos vizsgálatoknak és kezeléseknek „álcázva” molesztálta a tornászlányokat.

A Rióban négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles a héten úgy fogalmazott: „megszakad a szívem, ha arra gondolok, hogy ha ki akarok jutni a tokiói olimpiára, vissza kell mennem abba az edzőterembe, ahol azok a szörnyűségek történtek velem”. Ezek után nem meglepő az amerikai szövetség döntése, amely tavaly már visszautasította a kissé kieső, erdős területen lévő komplexum megvételét.

Larry Nassar beismerte a többrendbeli szexuális zaklatást, ügyében hamarosan ítéletet hirdetnek – egyébként nemrég gyermekekről készült pornográf felvételek birtoklása miatt már kapott 60 évet.

A közelmúltban több érintett is arra utalt, Károlyiék „félrenéztek”, ha Nassar ténykedéséről volt szó, sőt az általuk teremtett, megalázásoktól sem mentes légkörben eleve könnyebb volt az orvosnak sokáig büntetlenül kihasználni áldozatait.

Az egyaránt 75 éves férj és feleség rendre tagadja, hogy felelősek lennének bármiért, és hivatalosan nem is vádolták meg őket.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!