Kemény fickó! Szinte egyöntetűen ez a vélemény a Magyar Kajak-kenu Szövetség új szakmai igazgatójáról, Csabai Edvinről, a maratoni kenu 17-szeres világbajnokáról. 1985-ben 9 évesen a bátyja példáját követve kezdett kenuzni a Fradiban. Először a síkvízi szakágban versenyzett, a korosztályos viadalokon kitett magáért, szorgalmát minden edzője elismerte. 1996-ban a maratoni kenuzásra váltott, ahol 1999- től párosban, 2004-től pedig egyéniben is sorozatban nyerte a világbajnokságokat. 2010-ben vonult vissza az aktív versenyzéstől, mostanáig a szabadidő szakág vezetőjeként dolgozott a szövetségben.

 
Csabai Edvin most a vízparton is bizonyíthat (Fotó: Kovács Tamás, MTI)

– A maratoni versenyszám igencsak „embert próbáló”, hosszú távon kell lapátolni, sőt a hajót ki kell venni a vízből, majd újra vízre tenni és továbblapátolni. Miért ezt választotta?

– Abban az időben a síkvízen óriási volt a konkurencia, és ha nem is menekülésként, de úgy döntöttem, megpróbálkozom a maratonnal. Nem volt könnyű a váltás, hiszen amikor én kezdtem, 38 kilométert kellett evezni, és 50 vagy 150 métert futottunk a kenuval. Ma már „csak” 26 kilométer a táv.

– Sokszoros világbajnok létére nem zavarta, hogy a síkvízi sportolók ismertebbek, mint a maratoniak?

– Természetesen mindenkiben van hiúság, rólunk általában csak beszámolókat lehetett olvasni, nemigen szerepeltünk a tv képernyőjén. Most azonban nagy lépést jelenthet a népszerűség felé, hogy a maratoni kajak-kenu is felkerült a világjátékok programjára.

– Tudja, hogy kemény embernek tartják?

– Örülök, hogy ez a vélemény rólam, de azt is hozzá kell tennem, ha nincs rá szükség, akkor nem keménykedem.

– Milyen reményekkel pályázta meg ezt az új tisztséget?

– Nagyon bíztam a „győzelemben”, habár tudtam, hogy minden riválisom a sportág kiválósága és nagy szakmai tudással rendelkezik. Arra nagyon büszke vagyok, hogy az elnökség végül is meggyőző fölénnyel szavazott nekem bizalmat. Tudom, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. A kajak-kenu hosszú évtizedek óta a legeredményesebb sportág Magyarországon és abban bízom, hogy a megfelelő támogatásnak is köszönhetően ez így is marad.

– Mi lesz a feladata?

– A szabadidősporttól a sárkányhajózáson át az élsportig minden területet átölel az irányító feladatom.

– A pályázatában szerepelt, hogy például az eddigi két kapitány, Storcz Botond és Hüttner Csaba, valamint Weisz Róbert munkájára is számít.

– Nyolcfős szakmai stábot kívánok felállítani, ők is köztük vannak, mindenkinek testre szabott feladata lesz. Mivel rám volt bízva a segítő csapat összeállítása, gondolom és remélem, hogy az elnökség rábólint a jelöltek személyére, ezzel is erősítve azt a bizalmat, amit kaptam.

– Beleszól majd a szakmai munkába, az edzéstervek elkészítésébe, illetve a válogatott összeállításába?

– Amennyiben gördülékenyen mennek a dolgok, akkor nem.

– Felvállalja a konfliktust is?

– Ha kell, akkor igen, de nem keresem a konfliktusokat.

– Október 1-jétől tölti be a szakmai igazgatói posztot. Meddig szól a megbízatása?

– A riói olimpia évével, 2016 decemberével zárul.

Címkék: sport, kajak-kenu, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!