Történelmi nap lesz április 24. a női futball kedvelői számára: nem elég, hogy a Női Magyar Kupa döntőjét végre méltó helyen és időben, a férfiak Ligakupa- döntője előtt játsszák majd, de az MTK és az Astra-Bíró-Kert párharcát a Sport Tv élőben közvetíti majd.

 

A női labdarúgásban az idehaza nemrég elindult fejlesztések egyik első lépéseként a hölgyek is a sóstói Videoton stadion gyepén vívhatnak meg a kupáért. Ráadásul az MLSZ női bizottságának közreműködésével sikerült szponzort is találni a Magyar Kupának.

A női futball egyébként is igen jó hetet zárt. Szerdán az öt újonccal felálló válogatott verte fölényesen Szlovénia válogatottját 1-4-re Pádár Anita két, Fogl Katalin és Tálosi Szabina 1-1 góljával. Pedig sérülés miatt hiányzott három kulcsember, Jakabfi Zsanett, Zágor Bernadett és Vágó Fanny. Pénteken a Szent-Györgyi Akadémia lányai vittek véghez kisebb (de inkább nagyobb) csodát Franciaországban. Az intézmény az első magyar női futballakadémiának tekinthető: a Szent- Györgyi Gimnázium ugyanis mindent megad az oda járó lányoknak, hogy a tanulás és a futball összeegyeztethető legyen számukra. A jelenleg is zajló diáklabdarúgó-világbajnokságon az akadémia csapata először a házigazdákat legyőzve jutott tovább csoportjából, majd a németeket (a női futball európai éllovasát) ejtette ki a negyeddöntőben. Nem is akárhogy: az ellenfél az utolsó percben egyenlített, ám a lányok nem estek kétségbe. Bár kapusuk, Rapcsák Dia kórházba került bokasérülés miatt, vészkapussal (Viczai Kata) és hibátlan büntetőrúgásokkal ejtették ki a németeket. A dolog pikantériája, hogy a lányok nem csupán fiatalabbak ellenfeleiknél, de vezetőedzőjük, Dörnyei Balázs nélkül kénytelenek küzdeni – nos, úgy tűnik, a Skype-beszélgetések és a hazaküldött leírások alapján adott tanácsok is igen hatékonyak. „Az idősebb játékosok, azaz Kaján Zsanett, Fenyvesi Evelin, Diószegi Fanni és Csorbai Nikolett tartják össze a közösséget, ők intézik a cseréket és gardírozzák a kisebbeket” – mondja a büszke edző. „A németekkel eközben 6-8 fős stáb dolgozik odakint…”

Címkék: sport, labdarúgás, MTK

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!