Az olasz válogatott akár távol is maradhat a labdarúgó Eb-től a fogadási csalások miatt – nyilatkozta Prandelli szövetségi kapitány az elmúlt napok hírei után. Ez persze egy héttel a start előtt aligha reális, viszont hatással lehet a játékosokra: Buffon kapus cáfolta az őt érintő sajtóhíreszteléseket, miszerint nagy összeget adott egy fogadásokkal foglalkozó ismerősének.

Mint mondta, ő csak egy Rolex-kollekciót vett 1,5 millió euróért. A fourfourtwo.hu magyar internetes oldal a magyarokat is érintő fogadási botrány farvízén azzal az információval lepte meg a világot, hogy a 2007 augusztusi magyar-olasz barátságos mérkőzés idején nagy tétekben fogadtak az olaszok vereségére. A 2006-os vb-győztest a magyarok 3-1-re verték. Az oldal arra hivatkozott, hogy az UEFA fogadási csalásokat ellenőrző rendszere „kijelzett”. Várhidi Pál, az akkori kapitány, magyar oldalról elképzelhetetlennek tartja a csalást, s utalt rá, hogy az olaszok edzés nélkül, a szabadságról beesve jöttek Budapestre. Mindenesetre furcsa, hogy öt évvel ezelőtt az UEFA-nál senkinek nem tűnt fel a „kijelzés”, és most sem reagáltak a hírre, a magyar ügyészség pedig közölte, hogy nem nyomoz.

Az UEFA 2005 óta használja monito­ring rendszerét, amely jelenleg több mint 400 fogadóiroda és ügynökség adatait figyeli világszerte, és így naponta mintegy 100 millió fogadást elemez. Szezononként 1800 nemzetközi mérkőzést, valamint 29 ezer bajnoki és kupatalálkozót figyel a rendszer (ebben benne vannak az 53 UEFA-tagállam első- és másodosztályú ligái), amely a tavalyi évben 150 alkalommal (vagyis a meccsek 0,5%-ánál) jelzett „szokatlan fogadási mintázatokat”. Ilyen lehet az, ha nagy tétek érkeznek az esélytelennek tartott csapatra, vagy más, kevéssé valószínű eseményekre. Ha a rendszer „bejelez”, az UEFA értesíti az érintett országok nemzeti hatóságait, Magyarországon a Központi Nyomozó Főügyészséget. Az UEFA mellett a fogadóirodáknak is vannak saját fogadásfigyelő rendszerei, amelyek jelzik, ha a megtett tétek nem az elvártak szerint alakulnak. Bár sokan azt gondolják, a csalók nem kockáztatnak az olyan nagy tornákon, mint például az Eb, ám most mégis ettől tartanak: ezekre a találkozókra sok pénzt tesznek fel világszerte, a csalók dollármilliói eltűnhetnek a tömegben.

(bz)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!