Osztrák Paksy és szerb Benedek olimpiai találkozója?

 
Vb 2006: aranyérem 200 méteren

A magyar kajakos lányok „elvándorlásának” egyik vesztesége Paksy Tímea, kilencszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok, aki Ausztriába tart és a Linz versenyzője lehet. Nála az országváltásban a családi okok nem játsszanak meghatározó szerepet, annál inkább a puszta megélhetés. Immár legendássá vált mondása: „Szeretem Magyarországot, de nem annyira, hogy éhenhaljak.”

A Vasárnapi Híreknek elmondta, őt a „jövője” viszi Ausztriába. Átgondolta, hogy mihez kezdjen, ha befejezi aktív versenyzői pályafutását, bár szerinte ez még messze van. Most elsősorban az edzői diplomáját akarja kamatoztatni. Arra a kérdésünkre, miért pont Auszt riát választotta, azt felelte: már több mint egy éve az osztrákok külföldön is elismert szövetségi kapitányának, Almási Nándornak az irányításával készült a nagy versenyekre. Döntésében az is nagy szerepet játszott, hogy eddig nem sikerült kijutnia olimpiára, ráadásul úgy érzi, hogy nem tartották be vele szemben az előre megszabott válogatási elveket. Mivel csábították az osztrákok? – faggattuk tovább. „Semmivel – válaszolta –, csak azt ajánlottak fel, hogy a fiatalok nevelésével és a síkvízi kajakozás népszerűsítésével foglalkozhatok. Ezért a következő esztendőben inkább az edzősködés kerül előtérbe, ám, ha megkapom az állampolgárságot, és lehetőségem nyílik, akkor természetesen részt veszek a nagy világversenyeken, amennyiben az osztrákok számítanak rám. Az edzésekhez Linzben kiválóak a körülmények. Egyébként sem lakást, sem különleges anyagi juttatást nem kapok, az edzői munkából saját magamnak kell előteremteni a kinti élet költségeit. Az utóbbi időben minden tartalékomat feléltem, mert sajnos klubomban, az MTK-nál hosszú ideje elmaradtak a fizetésemmel, arról nem is szólva, hogy itthon a felkészüléshez olyan rosszak a körülmények, amelyet egy menő külföldi el sem hinne, főleg a magyar kajak-kenu sport eredményeinek ismeretében.”

Deutsch Tamás, az MTK elnöke azt nyilatkozta, hogy tisztában van a körülményekkel, és az év végéig mindenkinek kifizetik az elmaradt bérét, önnek azonban állítólag a szerződés szerint nem tartoznak – riposztoztunk. „Szerintem a szerződésem egyértelmű, s ha nem tudunk megegyezni, jogi útra terelem az ügyet” – reagált a sportoló.

Tímea elmesélte, hogy a 1990-es évek elején, családjával a tengerparton nyaralt, és ott ismerkedett meg a kajakkal. Csepelen kezdett el lapátolni, pillanatok alatt kiderült, hogy jó érzéke és tehetsége van ehhez a sportághoz. 2002-ben felnőtt világbajnoki és Európa-bajnoki címet szerzett csapathajóban. Pályafutása eddigi legnagyobb sikerének a 2006-os világbajnokságot tartja, 200 méteren egyéni világbajnoki címet szerzett és összesen négy aranyérmet nyert. Arra is büszke, hogy Benedek Dalmával párosban több világ- és Európa-bajnoki címet szereztek. Az viszont fájó, hogy egyikük sem vehetett részt az olimpián. Abban bízik, ha Ausztriában is keményen dolgozik és sikerül a formáját tartania, végre eljuthat az ötkarikás játékokra. S ki tudja, lehet, hogy négy év múlva Rióban egymás ellen küzd majd az osztrák Paksy és a szerb Benedek…

Címkék: sport, kajak-kenu, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!