Már sokszor gondolkodtunk arról, mi kellene ahhoz, hogy a média többet foglalkozzon a mi sportágunkkal. Most már tudom: a győzelem – mondta lapunknak a 25 éves Knoch Viktor, aki a rövidpályás gyorskorcsolya Világkupa-sorozat utolsó állomásán a törökországi Erzurumban, a háromszoros olimpiai aranyérmes kanadai Charles Hamelint egy nap alatt háromszor is legyőzve bravúrosan megnyerte az 500 méteres számot.

 
Knoch Viktor végérvényesen letette névjegyét az egyik legdinamikusabban fejlődő téli sportág „asztalán” - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

A sportág történetének első magyar Világkupa-győztes gyorskorcsolyázójával beszélgettünk.

– Számított ekkora győzelemre?

– Folyamatosan jöttem fölfelé a Világkupa-hétvégék során, két hete Németországban az 500 méteren negyedik, 1500 méteren ötödik lettem, de mindkét döntőben kicsit peches voltam, noha bármelyik számban érmes lehettem volna. Így nem mondom, hogy nagyon meglepett ez a győzelem, még ha az aranyéremre nem is számítottak sokan.

– A szerencsének nagy szerepe van ebben a sportágban?

– Valamennyi szerencse kell hozzá, ez biztos, de hogy valaki kiegyensúlyozottan ott legyen a döntőkben, és mi, Liu Shaolin Sándorral és a váltóval sokszor ott voltunk, az már nem pusztán szerencse kérdése.

– Nagy neveket győzött le a Világkupán.

– Ez nagyon jó érzés, már nagyon régóta vagyunk közel hozzájuk, végre el kellett érni, hogy átlépjünk rajtuk
és elérjük a dobogót.

– Eddig inkább 1500 méteren, illetve az 5000 méteres váltóban voltak jó eredményei. Most viszont 500 méteren győzött. Melyik táv a kedvence?

– Idén középtávon kevesebbet futottam, inkább hosszú és rövidtávon indultam, és egy ideje a rövidtáv megy jobban.

– Hány számban indul a vb-n?

– Összetett gyorskorcsolya-világbajnokság lesz, egyéniben minden számban versenyezni kell, pontokat kell gyűjteni, és az összesítés adja ki a végeredményt.

– Az 5000 méteres váltóban is rajthoz állnak. A váltóba hányszor kell belépnie?

– Az 1-es és 2-es emberek nyolcszor mennek, a 3-as és a 4-es csak hétszer. Én többnyire 1-es vagy 2-es vagyok, a 2-es a befejező, idén általában én mentem a végén.

– Mennyiben más a világbajnoki mezőny?

– Majdnem ugyanaz, mint a Világkupán, valójában egy-két versenyzővel kiegészítve ugyanazokat az ellenfeleket kell legyőzni a vb-n is.

Knoch Viktor már 16 évesen a torinói olimpián 1500 méteren az 5. helyen végzett. Akkor mindenki felkapta a fejét, hogy egy új tehetség jelent meg a jégen. A robbanásszerű bemutatkozást követően Viktor megmutatta, sikere nem volt véletlen, mert a junior-világbajnokságon bronzérmet szerzett és juniorvilágcsúcsot is futott. Jól szerepelt az Európa-bajnokságokon, társaival az 5000 méteres váltóban idén két alkalommal is ezüstérmet szereztek, vagyis kiharcolták a részvétel jogát a március elején kezdődő moszkvai rövidpályás világbajnokságra.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!