Az egyik legismertebb magyar atlétáról, a 38 éves Fazekas Róbert diszkoszvetőről, a londoni olimpia előtt derült ki, hogy doppingolt, ezért 6 éves eltiltást kapott.

 
Repül a pózna

A döntés elleni fellebbezés során megállapították, hogy egy táplálékkiegészítő tartalmazta a doppingszert, ez azonban az összetétel leírásából nem derült ki, így nincs szó szándékosságról. Ám Fazekas hiába érvelt azzal, hogy nem volt vétkes, a Nemzetközi Doppingbizottság szabályai szerint ilyen esetben az is doppingolónak számít, aki vétlen. Fazekas 2004-ben olimpiai aranyat nyert Athénban, amelyet ugyancsak doppingvétség miatt elvettek tőle, mert nem tudott kellő mintát produkálni a doppingvizsgálathoz. Akkor a kétéves eltiltását a pekingi olimpiáig letudta, és az ötkarikás játékokon a magyar diszkoszvetők közül egyedül neki sikerült bejutni a döntőbe. A Szúnyog becenévre hallgató szombathelyi versenyző azonban nem tud meglenni sport nélkül, és lehet, hogy az úgynevezett skót felföldi játékokat választja a folytatáshoz.

– Ez egy nagyon régi, az angolszász országokban közel ezeréves hagyományokkal rendelkező versenysorozat, amelyben az erő és az ügyesség dominál. Talán a legnépszerűbb a nyeles skót kalapácsvetés, ez egy 13 kilós, vagy egy 7-8 kiló közötti vasgolyó elhajítását jelenti. A másik változatban egy 13, illetve 8 kilós követ kell súlylökésszerűen minél messzebbre lökni. Van, amikor 25 kilós súlyt kell egy kézzel minél magasabbra dobni. A versenyszámok közül talán a legnehezebb az úgynevezett póznadobás, amikor is egy 5-6 méter hosszúságú, 60-68 kilós póznát kell úgy elhajítani, hogy átforduljon a saját hossztengelye körül. Skóciában hallatlanul népszerű, hetente akár 2-3 versenyt is rendeznek, sőt, az úgynevezett nagy döntőn, amelyet több mint 50 ezer néző előtt augusztusban bonyolítanak le, az első helyért járó díjat a királynő adja át a győztesnek.

– Ma már Európa-szerte vannak ilyen versenyek. Úgy tudjuk, Ausztriában ki is próbálta, mégpedig „miniszoknyában”.

– A tradíció szerint valójában skót szoknyában kell versenyezni. Amikor megtudtam, hogy nem vehetek részt az olimpián, akkor Ausztriában rajthoz álltam a felföldi játékokon, de a méretemre nem volt megfelelő skót szoknya, így egy kölcsönkapott „lenge szoknyát” viseltem, amely a mininél is minibb volt rajtam.

– Hogy végzett a versenyen?

– Annak ellenére, hogy életemben először próbálkoztam, sikerült nyernem. A felföldi sporteseményeken egyébként óriási csata folyik, és az igazi profik hallatlanul népszerűek az egész világon. Remélem, sikerül beverekedni magamat közéjük. Májusban, Skóciában fogok debütálni, de addig is ugyanolyan kemény edzéseket végzek, mint az elmúlt évtizedekben, súlyt emelek, futok és a diszkosz kivételével minden szerrel „dolgozom”.

– Honnan lesz erre pénze?

– A csekély tartalékomon kívül abban bízom, hogy már az első versenyeken úgy végzek, hogy a pénzdíjakból sikerül előteremtenem a folytatáshoz szükséges összeget.

– Fog még diszkoszt vetni?

– Gyakran hallani, soha ne mondd, hogy soha, én mégis úgy gondolom, hogy soha többé. Borzalmasan fájna a szívem, ha csak szórakozásból dobálnék, abban a tudatban, hogy a 6 éves eltiltásom miatt már nincs lehetőségem világversenyen részt venni. Rióig csak 4 év van hátra, a következő játékok idején pedig már – 45 évesen – nem hiszem, hogy érdemes lenne a dobókörbe állni. Borzasztóan elkeserít, hogy a pályafutásom, amire feltettem az életemet, így ért véget.

Címkék: Interjú, sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!