A címben foglalt kérdezz-felelek akár plágium is lehetne, hiszen Szilágyi György klasszikusát vettem kölcsön annak apropóján, hogy Szalai Ádámnak, a magyar válogatott csatárának klubjában, a Mainzban a mezszáma 28-as.

 

A fiatal játékos súlyos sérülését követően csapattársai és a klub vezetői úgy döntöttek, hogy a mérkőzéseik előtt minden futballistájuk 28-as mezben végzi el a bemelegítést, ily módon is mielőbbi jobbulást kívánva a „térdbajjal” kidőlt játékosnak.

– Mit szólt, amikor meglátta? – kérdeztem Ádámot.

– Roppant jólesett, hogy a játékostársaim így megszerettek, ennyire együtt éreznek velem.

– Ez biztos javítja hangulatát.

– Igen, egy kicsit jobb a hangulatom, de még egy újabb műtét előtt állok, hétfőn utazom Münchenbe, hogy eldöntsék, mikor kerül sor az operációra, és még az is lehet, hogy ott fognak.

– Az egyik neves szakemberünk azt mondta, hogy csak egy bátor csatár szenvedhet olyan sérülést, amelyet ön szerzett, mert egy gyáva játékos a közelébe se ment volna a kapusnak.

– Az ember azért van a pályán, hogy teljesítsen, és gólt szerezzen. Sérülésemkor is rá akartam csapni a labdára, de sajnos már abban a pillanatban éreztem, hogy nagy baj van. Keresztszalagműtét előtt állok, és tudom, hogy hosszú lesz a rehabilitáció. Az elmúlt heteket itthon töltöttem, már mankóval, sőt néha a nélkül is tudok menni, naponta járok kezelésre és nagyon bízom a gyógyulásban..

– Mivel biztatják az orvosok?

– Biztatásról nincs szó egyelőre, de nagyon reménykedem benne, hogy rendben fel fogok épülni, bár az előzetes vélemények szerint akár hat-nyolc hónapot is igénybe vehet a teljes gyógyulásom. Annyit azért mondtak az orvosok, hogy nem szabad siettetni a dolgokat.

– Csapatánál nyilván siettetnék a dolgot, hiszen mainziként eddig 30 alkalommal lépett pályára és 5 gólt szerzett. Melyik a legemlékezetesebb?

– Egy csatár számára minden gól emlékezetes, hála istennek, nem egy akad olyan, amely sorsdöntő, azaz meccset eldöntő találatnak bizonyult. Ezek közül is talán a legkedvesebb az, amelyet a Bayern Münchennek lőttem, és így az én gólommal nyertük meg a mérkőzést.

– Mi a Mainz célja?

– Amikor belevágtunk az idénybe, a biztos bennmaradás volt. Most azonban úgy néz ki, hogy ezt bőven túl fogjuk szárnyalni. Remélem, a következő idényben már ismét együtt lehetek a fiúkkal, és szeretném nekik meghálálni, amiért az én mezemben vonultak ki valamennyien. Mihamarabb szeretném újra magamra húzni a 28-ast.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!