Ha az ember az utcán találkozik Szebelédi Renátával, biztos, hogy odakapja a szemét a 20 éves, karcsú, csinos, szőke hölgyre. Ám ha valamelyik férfi társam venné a bátorságot, hogy „kikezdjen vele”, azt ajánlanám, ne tegye, mert Renáta három világszervezetnél, az UBO-nál, a WBFnél és legutóbb a WBC-nél is világbajnoki címet szerzett ökölvívásban. Pár nappal ezelőtt Padovában, a cím védőjét, az olasz Simona Galassit ütötte ki a WBC szervezet bajnoki címéért folyó küzdelemben.

 
Szebelédi Renáta

– Miért választott egy mai szemmel sem éppen nőies sportágat?

– Édesapám cselgáncsozott, édesanyám úszott, de apám úgy gondolta, energiáim levezetésére egy keleti sportág lesz a legjobb, amely nemcsak a verekedésről, hanem a meditációról és az önfegyelemről is szól. Először karatéztam, majd kick-boxoltam, de belekóstoltam a thai-boxba is.

– Hogy lett ebből ökölvívás?

– Több edzésen is figyeltem a ringben öklöző fiúkat, lányokat, és azt kértem az edzőmtől, Tibortól, hadd menjek be én is a kötelek közé, mert úgy érzem, ez a nekem való sportág.

– Mestere mit szólt ehhez?

– Egész pontosan már nem emlékszem, hiszen mindez jó pár éve történt, de mindig felemlegeti, hogy szinte „toporzékolva” kértem az engedélyét. Amikor aztán beléptem a szorítóba, pár perc után azt mondta, neked, lányom, valóban itt a helyed, és azóta bunyózom versenyszerűen.

– Milyen eredményeket ért el, mielőtt profi lett?

– Bármily meglepő, azonnal a hivatásosok táborába álltam, mert akkor még nem volt olimpiai sportág a nők számára az ökölvívás, így nem is lett volna lehetőségem arra, hogy az amatőrök között kivívjam az olimpiai részvételt.

– Eddig hány mérkőzést vívott?

– 25 meccsem volt, ebből 16-ot megnyertem, és 10 alkalommal kiütéssel, vagy technikai K. O.-val győztem.

– Ezek szerint nyugodtan végig mer menni este egyedül egy sötét utcán.

– Higgye el, más a civil élet, és más a sport. Egyedül biztos, hogy nem mennék végig, mert nem vagyok verekedős típus, habár annak idején édesapám azért küldött az edzőterembe, hogy ha ilyen szituációba kerülnék, meg tudjam védeni magam. Szerencsére eddig még erre nem került sor.

– És mit szól a barátja, ha netán monoklival érkezik a randira?

– Hála égnek monoklit csak nagy ritkán szedek össze, ilyenkor keményen kell sminkelni, de a barátom is ökölvívó, így tudja, hogy ez a sport velejárója.

– A szülei ott vannak a mérkőzésein?

– Amikor módjuk és lehetőségük van, igen. Édesanyám borzalmasan félt engem, de a nagyszüleim még inkább.

– Melyik súlycsoportban öklözik?

– Megfordultam már több súlycsoportban, de az 53 kg-os áll a legközelebb a szívemhez.

– Mikor lesz a következő mérkőzése?

– Nem lesz sok pihenőm, mert a WBC már kijelölte számomra a következő mérkőzést. December 22-én Mexikóban kell bokszolnom egy helyi versenyzővel, Marina Juarezzel, akiről már láttam filmet, nagyon ügyes bunyós.

– Milyen reményekkel indul Mexikóba?

– Szép karácsonyi ajándék lenne, ha sikerülne megvédenem a világbajnoki címemet.

Címkék: Interjú, sport, boksz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!