A történet, csakúgy, mint a legtöbb pingpongtörténet, a BVSC Szőnyi úti pályáján kezdődött, oda vitte le két fiát, Krisztiánt és Róbertet Gárdos Péter, aki maga is komoly asztaliteniszező volt, és még jobb edző lett. Az, hogy a Gárdos testvérek pingpongosok lesznek, többé-kevésbé borítékolható volt, hiszen anyai ágon is hozták magukkal a fehér celluloidlabda szeretetét: édesanyjuk Hernádi Ágnes Európa-bajnok volt, ETTU-kupát nyert, majd ő is edző lett.

 
Gárdos Róbert - Forrás: Profimedia

Róbert 6 évesen, 1985-ben kezdett el pingpongozni a BVSC-nél. Minden adott volt a sikerhez, a tehetsége, a munkabírása, és a jobbnál jobb vetélytársak. Jöttek a sikerek is: bajnoki címek, serdülő, ifi és egyéb aranyérmek. Gárdos Róbertben sokan Klampár Tibor utódját látták. És nem alaptalanul. 14 évesen serdülő Európabajnoki címet nyert egyéniben és vegyes párosban.

Ekkor figyeltek fel rá az osztrákok. Szerencséjük volt, a fiú édesapja, Gárdos Péter az Innsbruckhoz szerződött edzőnek.

És ekkor lett Karsai Ferenc osztrák szövetségi kapitány. Gárdos Róbert pedig hamarosan bemutatkozott az Innsbruckban, és ha már ott volt, feljuttatta a csapatát a másodosztályból az elsőbe. Innentől kap a történet tipikus kelet-európai jelleget.

Gárdos Róbertnek osztrák klubcsapata volt, de esze ágában nem volt kilépni a magyar válogatottból, pedig ott – enyhén szólva is – mostohán bántak vele. 18 évesen, az Eb-re készülve közölték vele, hogy az útiköltségét jobb lenne, ha saját zsebből fizetné ki. Itt szakadt el az a bizonyos cérna.

Gárdos Róbert 1996-ban osztrák állampolgár lett. Emiatt a nemzetközi szövetség három évre eltiltotta, de ez sem szegte kedvét. Ő döntött: nem akart Magyarországon a csapat Benjáminja, a hatodik ember lenni, hanem olyan környezetbe vágyott ahol megbecsülik és megadják a lehetőséget, hogy fejlődhessen. Idehaza „sem az edzések, sem a versenyre való felkészülések, Eb-re való utazások nem azt mutatták, hogy minekünk valami nagy célunk van, amit mindenáron el akarunk érni. Nem volt olyan, hogy ott marad az edző velem ütögetni edzés után, hanem haza kellett mennie. Én nem arra vágytam, hogy elpingpongozzak, és egy kis pénzt keressek, sokkal nagyobb céljaim voltak, világbajnok akartam lenni és erre Magyarországon nem láttam esélyt” – mondta egy interjúban.

A többi történelem, azóta Gárdos Róbert immáron kétszeres Európa-bajnok, és ha még nem is világbajnok, a héten szerzett csapatgyőzelmét Németország ellen az egész világ megsüvegeli. Ja, a magyar csapat ugyanitt a 11. helyen végzet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!