A tavaszi szezon kezdete előtt az NB I-es futball-klubok közül anyagilag az Újpest és a Vasas helyzete tűnik a legbizonytalanabbnak. Erről kérdeztük Kovács Zoltánt, az Újpest FC sportigazgatóját és Markovits Lászlót, a Vasas SC ügyvezető elnökét.

  <h1>Kovács Zoltán</h1>-
  <h1>Markovits László</h1>-

Kovács Zoltán

- – Kép 1/2

Kovács Zoltán erősen eltúlzottnak tartja azt a feltételezést, miszerint az Újpest FC eladósodott és tartozásokat halmozott fel. „Az utóbbi évek gazdálkodása miatt kialakult egy olyan helyzet, ami miatt nehézségeink adódnak. Természetesen a tulajdonos, ahogy eddig is, ezután is mindent meg fog tenni a klub fenntartásáért. A meglévő szponzoraink magától értetődően vállalják a szerződésben rögzítetteket, de kizárólag ebből a forrásból nem tudunk minden kifizetést teljesíteni. Reményeink szerint a minél hamarabb életbe lépő adótörvény segítséget nyújthat a klub anyagi helyzetének stabilizálásában.”

Markovits László elmondása szerint január végére remélhetőleg megoldódnak a Vasas anyagi nehézségei: „Már két éve saját forrásból finanszírozzuk az első csapatot. Mi vagyunk az egyetlenek az öt fővárosi csapat közül, ahol a társadalmi szervezet tartja fenn a csapatot, száz százalékban gyakorolva a tulajdonosi jogokat. Azonban ma már tulajdonos nélkül nem tudjuk tovább finanszírozni a felnőtt labdarúgást. Egészen a múlt hónapig tartozásmentesek maradtunk. Természetesen az utolsó hónapok járandóságait a közeljövőben ki fogjuk egyenlíteni a játékosaink felé. Új tulajdonost keresünk, négy jelölttel is tárgyalásokat folytatunk, január végéig remélhetőleg megszületik a döntés.”

A sportszervezetek a társasági adó sportcélú módosításáról szóló törvény európai uniós elfogadására várnak, ugyanis így a vállalkozások társasági adójuk hetven százalékát – az öt látványsportág valamelyikének keretein belül – egy szabadon választott sportszövetségnek is utalhatnák, vagyis közvetlen módon a labdarúgásra is fordíthatnák. Mindkét egyesületnél egyöntetű a vélemény, hogy a törvény elfogadása segítséget jelenthet a klubok pénzügyi helyzetének stabilizálásában. A kérdés csak az, hogy mikor dönt az EU, és hogyan. Ha a válasz sokáig húzódik, akkor lehet, hogy már mindegy is mi a döntés.

Az augusztusban hatályba lépett ekho törvény alapján az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás rendszerét kiterjesztették a profi sportolókra és a sportvállalkozásokra is. Mind az Újpestnél, mind pedig a Vasasnál bíznak abban, hogy ez tisztább, átláthatóbb rendszert hoz. Kovács Zoltán szerint „az ekho törvény nagy jelentőségű, gyakorlati alkalmazásához azonban elengedhetetlen a megfelelő likviditás”. Markovits László pedig így reagált: „Az ekhóra történő átállás önmagában is kedvező, de az adótámogatás bevezetésével együtt jelentene komoly segítséget a sportszervezetek pénzügyi egyensúlyának megteremtésében.”

Mindketten egyértelmű nemmel feleltek arra a feltevésre, miszerint előfordulhat-e, hogy csapatuk nem tud nekivágni a tavaszi szezonnak a megfelelő likviditás hiányában. De miután szélsőséges esetben ez a lehetőség is fennáll, megkérdeztük Pajor Gyulai Lászlót, az MLSZ kommunikációs vezetőjét, mi történne, ha a klubok fizetésképtelenné válnának. A kommunikációs vezető ekként válaszolt: „Az MLSZ pénzt nem tud adni ilyen esetben egyik csapatnak sem. Bízunk benne, hogy nem következik be a klubok fizetésképtelensége. Ám, ha mégis így alakulna, akkor a versenykiírás rendelkezik az ilyenkor hatályba lépő szankciókról.”

A legutóbbi megnyilatkozások arra vallanak, hogy főleg a Vasas esetében okozhat súlyos, már-már végleges következményekkel járó válságot, ha nem sikerül befektetőt találni rövid időn belül. Markovits László a sportnapilapnak azt mondta, hogy végső esetben tavasszal az ifjúsági csapat lép pályára.

A vonatkozó szankciók:

Az MLSZ (UEFA) Klublicenc Szabályzatának 106. §-ban foglalt a) bekezdése alapján.

„A licencadó testületek a licenc kiadását megtagadhatják, illetve akár bajnoki év közben visszavonhatják a licencet, amennyiben a licences/licenckérelmező bármely okból fizetésképtelenné válik és/vagy végelszámolás, felszámolási eljárás alá kerül, a vonatkozó nemzeti törvények meghatározásai szerint; de amennyiben a sportszervezet fizetésképtelenné válik, és felügyelet alá kerül, amíg az ilyen felügyelet célja a sportszervezet és vállalkozása megmentése, a licencet nem tanácsos visszavonni, ám az megtehető.”

Továbbá a Nemzeti Bajnokság I. osztálya NB I-es férfi felnőtt nagypályás labdarúgó-bajnokság 2010—2011-es versenykiírása 20. pontjának Egyéb rendelkezésekben foglalt A) bekezdése alapján: „Az NB I közben visszalépett, kizárt, vagy törölt sportszervezet a 2011–2012. bajnoki évben csak kettő bajnoki osztállyal alacsonyabb osztályban indulhat.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!