„A szakmai megújulás korszaka” – ezzel a hangzatos címmel adta közre az MLSZ, hogy regenerálja illetékes bizottságát, amely tizenhárom tagot számlál a Vidivé rövidített Videoton utánpótlás-igazgatójával és a felcsúti akadémia direktorával együtt.

 

Hét esztendővel ezelőtt már készült hasonló program a futballszövetségben, akkor „A megújulás évtizede” címmel. Vigyázni kellene hát a megújulás szóval, mert a tervezet kulcsszavaként elcsépelni látszik, tartalmilag pedig értelmezhetetlen. Igaz, nem más, mint az MLSZ szerint „az MLSZ a 2010–2018-as időszakban – a kormányzattal együttműködve – stabilizálta a magyar labdarúgás működésének szervezeti, infrastrukturális és pénzügyi feltételeit. (…) Mindeközben jelentősen nőtt a sportágban részt vevő szervezetek, játékosok és sportszakemberek száma, kiemelkedően erősödött a sportági aktivitás.” Na, ugye?

Ám van némi, aprócska, icipici bibi is. „A fenti határozott eredmények ellenére – áll a szövetség közleményében – a sportágon belül és a sportágon kívülről is megfogalmazott kritikák szerint érdemi hiányérzet jellemző a sportággal szemben az utánpótlásképzés, azon belül az akadémiai rendszer hatékonysága, a nemzetközi kupákban részt vevő klubok és a magyar válogatott csapatok eredményessége, valamint ezzel összefüggésben az edzőképzés fejlődése vonatkozásában.”

Ez magyarán annyit tesz, hogy a 2011-ben megfogalmazott célok nagy részét nemhogy teljesíteni, de még csak megközelíteni sem sikerült. Az MLSZ elnöke hét éve azt mondta: a látogatottság tekintetében „oda kellene 2018-ra eljutni, ahol most az osztrák bajnokság tart”. A szomszédos Bundesliga nézőátlaga akkor 8160 volt. A magyar NB I-é ma 2827. Aztán az is a kívánalmak közé került 2011-ben, hogy „2012 és 2014 között évente egy klubcsapatnak a főtáblán kell szerepelnie a nemzetközi kupákban, 2015-től már kettőnek, s e kettő egyikének a tavaszi folytatást is meg kell érnie”. Mint tudjuk, a Videoton és a Vidi 2012-ben és az idén eljutott az Európa Liga csoportköréig, a többi smafu. Azaz július végére, augusztus elejére a magyar képviselők mindegyike vagy legalább háromnegyede már sehol sincs, pedig a strandidényben a labdarúgásban csak előszezon van. „A világranglistán a legjobb 30 közé kerülés a cél 2018-ra” – állt a hét esztendeje közzétett kommünikében, ám jelenleg az 51. helyet foglalja el a válogatott, közvetlenül Burkina Faso legjobbjai előtt. „A 2020-ig sorra kerülő öt világversenyből – három Európa- és két világbajnokság – kettőre ki kellene jutni” – szerepel még a 2011-es iratban. Az UEFA és a görögök kegyelméből ez egyszer sikerült, és a 2016-os Eb-részvételt talán még követheti a 2020-as. Ám közben Andorra, Luxemburg és Kazahsztán labdarúgói is csúnyán elbántak boldogtalan honfitársainkkal…

Szóval, csak egy a biztos. 

Hogy a megújulás dokumentuma hétévenként megújul.

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!