„Hát ez gól volt…” – sóhajtott nagyot a Magyar Televízió kommentátora, miután visszajátszották az ukránok angolok elleni találatát, amelyet az asszisztensei által cserben hagyott Kassai Viktor játékvezető nem adott meg. Idehaza azóta is ez a téma uralja az Eb-vel kapcsolatos híreket, de a jelenet már bejárta a világot, vicces fotómontázsok születtek belőle, amelyeken akár még nevetni is tudnánk, ha nem a magyar játékvezetői csapatot gúnyolnák.

 
Kinek áll a zászló az angol–ukrán meccs után? Képünkön Maruzsi László feltaláló

Könnyen lehet azonban, hogy a történteket nem csak itthon felejtjük el nehezen, hanem mindez a nemzetközi futballban is mérföldkövet jelent. „Szerintem Vad II István sporttörténelmet írt, vagy legalábbis előrehozta azokat a döntéseket, amelyeket a többség már régóta elkerülhetetlennek tart. Meggyőződésem, hogy az Európa-bajnoki döntő utáni napon a technikai segítségek bevezetéséről dönt majd a FIFA” – nyilatkozta lapunknak Maruzsi László, akinek játékvezetői működést segítő rendszerét már több alkalommal tesztelték az illetékesek. A magyar feltaláló szavaival egybecseng az is, amit Sepp Blatter FIFA-elnök az eset után nem sokkal Twitter-oldalán közölt: „a videobíró bevezetése ezentúl nem lehetőség, hanem kötelesség”. Maruzsi fontosnak tartotta megjegyezni, az általuk kidolgozott rendszer nem videobíró, hanem olyan valós idejű technológia, amely azonnal jelzést küld a kérdéses szituációkról, így a játékot nem kell megállítani. Ha a labda áthalad a gólvonalon, az oldalvonalon vagy az alapvonalon, netán leshelyzet van, a 18-20 kamera képét feldolgozó rendszer automatikusan jelet küld a partjelző zászlajába, amelynek markolata rezegni kezd, csipogó hangot ad, mindezt pedig fényjelzések kísérik. „A FIFA egyelőre csak a gólvonal-technológia bevezetését tárgyalja meg. Ebben a mostani, számunkra sajnálatos esetben ez is segített volna, összességében azonban ez kevés. A mi rendszerünk például a leshelyzeteket is jelzi, így az ukrán támadás már korábban megakadt volna, hiszen a csatár lesről indult, amit Erős Gábor nem vett észre. A legutóbbi levelében azt kérte tőlünk a szövetség, hogy a partjelző zászlaja helyett egy játékvezetői órára érkezzenek a jelzések, a kamerákkal kapcsolatos fejlesztéseink pedig még körülbelül két hónapot vesznek igénybe. Biztos vagyok benne, hogy július 2-án előttünk is kinyílik a kapu. Az egyetlen, ami ezzel kapcsolatban bánt, hogy mindezt egy magyar játékvezetői csapat hibájának köszönhetjük majd” – zárta mondandóját Maruzsi László.

A jó hír, hogy Kassai a hazaérkezését követő sajtótájékoztatón egyértelművé tette, eszébe sem jutott visszavonulni. Márpedig a tavaly a világ legjobbjának megválasztott játékvezetőre ezután is szükség lesz – hiszen egymagukban a gépek sem képesek levezetni a mérkőzéseket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!