A szerkesztő kérése: az év végén állítsam össze az esztendő legkiválóbb labdarúgócsapatát. Erről nyilván lesz vita bőven, de szerintem így fest 2011 álomtizenegye:

- – Kép 1/12

Iker Casillas

A Real Madrid harmincéves kapusa az idén megdöntötte Andoni Zubizarreta spanyol válogatottsági rekordját: a Costa Rica elleni mérkőzésen 127-edszer szerepelt a nemzeti együttesben. Ahogyan véd, nem „csupán” a 150., de még a 175. fellépés is elképzelhető.

Daniel Alves

A Barcelona támadójátékának fontos láncszeme. „Alapfok” egy brazil válogatott jobb-bekktől – mondtuk volna korábban, de ma már nem minden poszton „brazilok” a brazilok…

Gerard Piqué

Három esztendővel ezelőtt, huszonegy éves korában 50 millió euróban állapította meg a kivásárlási árát a Barcelona. A nyugalom spanyol szobráért ez nem is olyan kiugróan nagy összeg.

Thiago Silva

Alessandro Costacurta a világ jelenlegi legjobb középső védőjének tartja a brazil játékost. Az olasz előd 458 bajnoki meccsen szerepelt a Milanban, azaz van alapja véleményt formálni az utódról…

Gareth Bale

Gyors, mint a London–Cardiff expressz, és a bal lába nemegyszer Roberto Carlosét idézi. A huszonkét éves fiatalember egyetlen hátránya, hogy walesi, így vb-n vagy Eb-n valószínűleg soha nem száguldozhat a szélen.

Xavi, Fabregas, Iniesta

A spanyol középpályás trió valamennyi tagja intelligens, elegáns, nagy formátumú labdarúgó. S hogy nincs köztük védekező futballista? Egyrészt ez nem igaz, mert Xavi és Fabregas is tud középen, a bekksor előtt játszani; amúgy pedig minek védekezni, ha mindig náluk van a labda?

Cristiano Ronaldo

A portugál „gólgép” a 2010/2011-es évadban néggyel túlszárnyalta Puskás Ferenc 49 gólos madridi rekordját. S azóta sem lankad… Igaz, Puskás a legnagyobb meccseken is Puskás volt, míg napjaink sztárja a szuper rangadókon legföljebb Cristiano, de nem Ronaldo.

Lionel Messi

Az első olyan futballista a világ valaha volt legjobbjainak sorában, aki kizárólag a klubmérkőzéseken kápráztatja el a földkerekséget. Azokon viszont szüntelenül. Messi a ragyogó Barcelona legragyogóbb alakja, miközben az argentin válogatottban (amelyben már 66-szor kapott szerepet, noha csak huszonnégy éves, egy hete a válogatott csapatkapitánya is) nem mutat szinte semmit. A labda ihletett művésze jobban járt volna, ha a spanyol nemzeti együttest választja, miután kis kamasz korától Katalóniában nőtt fel…

David Silva

Manchesteri edzője, Roberto Mancini szerint „a világ legkitűnőbb futballistáinak egyike”. Az itáliai mester aligha téved, ahhoz pedig kétség sem fér, hogy a spanyol klasszisnak helye van minden idők legnagyszerűbb City-tizenegyében.
Azt talán majd legközelebb állítjuk össze…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!