Azt hiszem, La Fontaine varjújának most nem fogják kiénekelni a sajtot a szájából, mint ahogy tavaly történt, amikor a Videoton jelentős előny dacára sem tudta megőrizni pozícióját az élen, és végül a Debrecen mögé szorult.

 
Mezey György

Ezúttal viszont nem sok esélye van egyetlen ellenfélnek sem a hátralévő meccseken, hogy behozza a jelenleg 12 pontos fehérvári előnyt.

Mezey Györgyöt, a csapat edzőjét kérdeztük:

– Minek köszönheti a Vidi, hogy ilyen jól szerepel az idei bajnokságban?

– A közösségnek, a befektetett munkának és annak a kapcsolatnak, amely a vezetés és a játékosok között kialakult.

– Amikor nekivágtak az idénynek, milyen célt tűztek ki a csapat elé?

– Természetesen – a tavalyi produktumot figyelembe véve – a dobogó legfelső fokát céloztuk meg, de sem pontokban, sem fordulónkénti helyezésekben nem gondolkodtunk.

– Tavaly kiénekelték a sajtot a szájukból. Nem bosszantotta?

– Természetesen igen, de amikor elindultunk a folyamatos, szisztematikus csapatépítéssel, tudtuk, lehetnek buktatók és hiányosságok. Ezeket az idén eddig sikerült kiküszöbölni, habár most is akadtak olyan szituációk, amelyek minden labdarúgócsapatnál előfordulhatnak, gyengébb produktumok egyénenként és a csapatként is. Volt olyan meccs, amikor döcögött a szekér, mint például a legutóbbi fordulóban a Szolnok ellen.

– Milyen a játékosok közötti kapcsolat, hiszen több külföldi is szerepel a Videotonban?

– Egy szóval válaszolva: kiváló. Mert ezek az emberek profik, és tudják, mi kell ahhoz, hogy egy csapat jól szerepeljen.

– Igen gólerős csatáruk Alves, már 20 gólnál tart, és tavaly többször is felröppent, nagy az érdeklődés iránta, mégis maradt.

– A brazil fiú és családja nagyszerűen érzi magát Székesfehérváron. Nem tagadom, menedzserek sokasága nyüzsög körülötte, s megpróbálják külföldre csábítani. Egy biztos, komoly érvágás lenne, ha elmenne.

– Elengedik?

– Egy profi klubnál nagy a jövés-menés, sokszor – a klub eredményességi mutatóját figyelembe sem véve – bizony távoznak tehetségek, főleg ha azt az összeget megkapja a klub, amelyből pótolni lehet a hiányzó embereket. Ám bízom benne, hogy az idei évadban ez az egység, ami a csapatot jellemzi, megmarad, és hogy jövőre sem változik meg körülöttünk semmi.

– Egy csapatnak nemcsak az az igazi értékmérője, hogy a hazai bajnokságban hogyan szerepel, hanem az is, hogy ott van-e a nemzetközi kupákban.

– Egyetértek, és természetesen a mi célunk is az, hogy a Videoton korábbi nagy korszakaihoz hasonlóan olyan ütőképes gárdát hozzunk össze Fehérváron, amelyre büszke lehet a közönségünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!