Üzletember, labdarúgó-játékvezető, és nem utolsósorban a labdarúgó NB I újdonsült bajnoka, a Budapest Honvéd csapatának tulajdonosa. A szezon elején, de még az utolsó előtti fordulóban is csak kevesen tettek volna nagyobb téteket csapata bajnoki címére. Azt mondja, nem politizál, bár ennek némileg ellentmond, hogy a Tényekben sorosozott, a Magyar Időknek pedig cikket írt a liberális csőcselékről. George F. Hemingway az ellenszélről, a bírókról és a saját útról.

 
George F. Hemingway - Fotó: Draskovics Ádám


– Korábban azt mondta, több tényező vezetett a Honvéd bajnoki címéhez, a szakmai munkától kezdve egészen a szerencséig. A bajnoki cím azért is különleges, mert úgy tűnik, hogy a jelenlegi magyar futballközeg nem igazán kedvelte a Honvédot. Ön érzett némi ellenszelet?

– Nem, egy kicsit sem. Úgy gondolom, hogy a Honvéd megkapja azt a tiszteletet, amit minden más csapat is. Természetesen voltak olyan mérkőzések, ahol a játékvezető teljesítménye nem érte el a tízes osztályzatot, de én ezt egyéni hibáknak tulajdonítom, nem ellenszélnek.

– Ön sokat foglalkozik a bírókkal. Nem fél, hogy emiatt hátrányba kerül a csapata?

– Én hiszek a magyar labdarúgó-bírói kar tisztességében. Másrészt azt gondolom, én mint sok éve bíráskodó ember, autentikus véleményt tudok mondani, ami segíti a játékvezetőket a következő mérkőzésen. Ha valaki nem fogadja el a jogos kritikát, az helytelenül cselekszik.

– Mi az, amit Kispesten másként csinálnak? Mitől sikeresebb a Honvéd más csapatoknál?

– Talán az összetartozás a legfontosabb. Az, hogy saját akadémiáról feljövő fiúkkal dolgozunk. Az, hogy olyan légiósokat sikerült szerződtetnünk, mint például Ikenne-King és Lanzafame, akik ismerik és tisztelik a Honvéd múltját és jelenjét. Nem pedig egyedülálló stáb és világverő szurkolótábor áll a csapat mögött.

– Több olyan játékos – például Zsótér Donát vagy a gólkirály, Eppel Márton – találta meg önmagát a Honvédnál, akik korábbi csapataiknál nem tudtak gyökeret verni. Minek köszönhető ez?

– Olyan közösség jött össze, amely nyugodtan dolgozhatott egy jó edzővel. Nyugodt környezet, nyugodt vezetés. Röviden azt mondanám, nyugalom és elkötelezettség.

– Ha megnézzük a négy-öt-hat évvel ezelőtti Honvéd keretét, bizony szép számmal akadtak légiósok, és nem is mindig a legjobb kvalitásúak. Ön már akkor is hangoztatta, hogy ez átmeneti megoldás, amíg a klub utánpótlásmunkája beérik. Most egy sokkal „magyarabb” Honvéd lett bajnok. Hogyan tekint vissza erre a folyamatra?

– Volt egy tervünk, amelyet maximálisan meg is valósítottunk. Valóban sok légiósunk volt, de 16-17 éves gyerekekkel nem állhattunk ki, mert akkor kiestünk volna az NB I-ből. Magyar játékosokat nem tudtunk megfizetni, így légiósokat hoztunk, akik valóban nem feltétlen tartoztak az európai élvonalba. Amikor láttuk, hogy tudjuk őket helyettesíteni a saját nevelésű játékosainkkal, akkor ezt meg is léptük, és azóta 1-2 légióssal állunk fel.

– Mi az üzleti modell? „MTK-módszerrel” kinevelni, játszatni és eladni fiatal játékosokat, vagy inkább megtartani őket és minőséget igazolni melléjük? Hogyan lesznek itt európai kupaporondon is helytálló játékosok?

– Az, hogy a nemzetközi porondon is komoly eredményeket tudjunk felmutatni, még odébb van. A játékosok kinevelése és eladása, illetve kinevelése és megtartása megfér egymás mellett. Ha van olyan játékosunk, akit nemzetközi porondon el tudunk adni, eladjuk. Akik pedig a magyar bajnokságban helyt tudnak állni, igyekszünk itt tartani Kispesten. Szóval mi azért nevelünk játékost, hogy el is adjuk, és meg is tartsuk.

– Több játékos iránt már most érdeklődnek a játékospiacon. Mi lesz, ha a húzóembereket elviszik? Az értük kapott pénzből igazolnak, vagy inkább az utánpótlásba fektetik?

– Nem célunk sok játékost eladni. Lehet, hogy egy-két futballistánkat értékesítjük, az ő helyükre igyekszünk majd hasonló játékost hozni. Ugyanakkor alapvetően mi a Honvédnál a pénzt inkább a klub működésére és utánpótlására fordítjuk.

– Mit érhet el és mit vár el magától a Budapest Honvéd csapata a kupanyáron?

– Reálisan kell nézni a dolgokat. Minden csapat, akivel az első és második körben találkozni fogunk, magasabban jegyzett nálunk és a mi büdzsénk többszöröséből gazdálkodik. Nem várhatunk el magunktól túl sokat, de bivalyként fogunk nekik menni és mindent megteszünk a sikerért.

– Sokan úgy tartják, hogy ma Magyarországon, aki kormánypárti, és szereti a focit, sikeres lehet, építhet stadiont, igazolhat tehetséges hazai játékosokat, ha nem, akkor nehezített pályán játszik. Mennyit érzékel ön ebből?

– Én ezzel a kijelentéssel egyáltalán nem értek egyet. A Budapest Honvéd sikere bizonyítja, hogy minden a pályán dől el. Utánpótláscentrumunk épül, stadionunk építését pedig 2018 elején kezdjük el (korábban több időpont felmerült, néhányszor elhalasztották az új stadion megépítését – a szerk.).
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!