Ez nem úgy ment, mint a villám. Lassan, botladozva indul Usain Bolt profi futballkarrierje. Hogy focistának milyen a sprinterlegenda, szinte mindegy is. A kérdés: mennyit ér reklámhordozóként?

 

Ritkaság, hogy egy sikeres atléta más sportágban próbál szerencsét. Usain Bolt pedig nem egyszerűen „sikeres atléta”, hanem a rövidtávfutás történetének egyik valaha volt legnagyobb alakja. Nyolcszoros olimpiai, tizenegyszeres világbajnok, tavalyi visszavonulása után is világcsúcstartó 100 és 200 méteren. Ráadásul pályafutását nem árnyékolta be a dopping – kilencedik olimpiai aranyát (a pekingi 4×100-as váltót) is csak egyik társának lebukása miatt vették el tőle.

A jamaicai nagy focirajongó, azelőtt is rendszeresen feltűnt kedvenc csapata, a Manchester United mérkőzésein – sokáig csak a lelátón. Az idén nyáron már pályára is lépett az Old Tra‘ordon, egy Soccer Aid elnevezésű jótékonysági meccsen. Rendhagyó mezszáma (9,58) szenzációs százas világrekordját hirdette. Időközben ellabdázgatott pár edzésen a Borussia Dortmundnál, a norvég Strømsgodsetnél és a dél-afrikai Mamelodi Sundownsnál, az egész nem tűnt többnek jópofa PR-akciónál.

Harminckettedik születésnapján, augusztusban derült ki, hogy Bolt tényleg komolyan gondolja, hivatásos labdarúgó akar lenni. Ausztráliában, a Central Coast Mariners csapatánál próbálkozott. Balszélsőként a „Villám” simán faképnél hagyja a leggyorsabb védőt is – a kérdés az, hogy futás közben mennyire van útban neki a labda. Válaszul egy előkészületi mérkőzésen két gólt lőtt a másodosztályú ellenfélnek. A védjegyének számító mozdulattal ünnepelt, mint azelőtt a célban, elsőként.

Európából kétéves profi szerződést kínált neki a máltai bajnok Valletta FC. A kis földközi-tengeri szigetország nem éppen futballnagyhatalom, de kellemes hely. A szurkolók nincsenek elkényeztetve sikerekkel, egy ünnepelt híresség leigazolása olyan örömöt szerzett volna nekik, amilyenben legutóbb 2006 októberében volt részük – akkor verte meg Málta a magyar válogatottat Eb-selejtezőn (2-1). A sprinter azonban elhárította a kecsegtető ajánlatot.

November elejére kiderült, hogy Bolt ausztráliai karrierje elakadt, még mielőtt igazából elkezdődött volna. Úgy vált meg a Marinerstől, hogy egyetlen tétmeccsen sem szerepelt. A hivatalos szóhasználat szerint a további együttműködésre nem találtak „kereskedelmi megoldást”. Magyarán a klub nem tudta kifizetni azt a 2,1 millió dollárt, amit Bolt ügynöke kért, és szponzorokat sem sikerült bevonniuk az üzletbe.

A sprinterlegenda most újabb esélyre vár, hátha valaki hajlandó finanszírozni tétova kezdőlépéseit a tizenhatos környékén. Bármikor, bárhonnan bejelentkezhet egy támogató, akinek sok pénze van, cserébe hírverésre vágyik – Bolt értékes reklámhordozó, megérhet néhány millió dollárt. Ha ez mégse jönne össze, akkor tárt karokkal várják szülőföldjén. A karibi szigeten focizhatna kedvére, sőt a jamaicai szövetség elnöke azzal csábítja, hogy akár válogatott is lehet. Ennyi kijár egy nemzeti hősnek. 

FOTÓ: PETER PARKS, AFP

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!