Múlt héten igyekeztünk megismertetni az olvasót Esztergom botrányos mindennapjaival, amely a kétharmados többséggel megválasztott új polgármester és a város anyagi csődjét eredményező, és ez okból a múltat takargatni kívánó egykori fideszes városvezetés között zajlik. Ugyanis az „egykoriak” tulajdonképpen a maiak is: a volt fideszes polgármester (Meggyes Tamás) és társai kétharmados többséggel bírnak az új önkormányzati testületben is, s így teszik lehetetlenné Tétényi Éva független polgármester rendteremtő törekvéseit.

Azonban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010 októberében megkezdte Esztergom gazdálkodásának ellenőrzését. „A feltárt mulasztások miatt – írják – felelősség­megállapításra is sor kerül, ám a felelőssé tett személy, az időközben lemondott dr. Marosi György jegyző, írásban nyilatkozott, hogy nem kíván magyarázkodni, tekintettel arra, hogy már nem áll az önkormányzattal jogviszonyban”. Ugyan az ember nemigen érti, hogy éppen mostanában, amikor Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos évekre visszamenően kapar eltűnni vélt csontvázak után, elég, ha valaki egész egyszerűen csak ennyit válaszol az ÁSZ-nak, de nem ez volt ebben az ügyben az egyetlen furcsaság.

Az is szokatlan, hogy a jelentést a számvevők eleinte le akarták nyelni. Azt írták: „te­­kintettel arra, hogy az ellenőrzésről szám­­vevői, nem pedig az Állami Szám­vevőszék elnöke által aláírt számvevőszéki jelentés készült, így azt az ÁSZ nem hozza nyilvánosságra”. A városi LMP-frakció azonban nem nyugodott, s kikérte a jelentést. Az ÁSZ vélhetően belátta, hogy döntése tarthatatlan, ezért aztán Esztergom polgármestere a héten a város honlapján bemutathatta a korábbi vezetés pénzügyi tevékenységét vizsgáló jelentést, amely megerősíti mindazt, amit az esztergomiak eddig is sejthettek.

Itt most nincs módunk a 60 oldalas jelentést részletezni, de talán nem is fontos. Ír az óriási eladósodásról, a törvénysértésekről, a „csókosoknak” juttatott közbeszerzés nélkül kötött százmilliós szerződésekről, a szabálytalanul kibocsátott, 20 milliárd forintot(!) érő kötvények ügyéről. Mind között talán a legundorítóbb: az Eszter­gomban született gyerekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alapban lévő értékpapírokat ajánlották fedezetként egy 610 milliós kölcsönhöz, amit természetesen nem fizettek vissza, így az esztergomi újszülöttek pénze elúszott.

Az ÁSZ-jelentés vajon felkelti Budai úr figyelmét is?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!