Ha az első felvonásban egy puska látható a falon, annak a darab során el kell sülnie – tartotta a csehovi dramaturgia. Ha valaki repülőgép ellen bevethető rakétát ad az általa támogatott csapatoknak, annak számítania kell arra, hogy vele olyasmit is lelőnek, amit senki sem akart, valószínűleg még a szerkentyű útnak indítói sem. Ezért tekinti Amerika és a nyugati közvélemény Putyint a maláj gép tragédiájáért első számú felelősnek.

Az ukrajnai szakadárok az orosz hadseregtől kapták e rakétát, amelynek használatát meg is kellett nekik tanítani. S tudni kell, hogy a nagy utasszállító gépek azon a magasságon biztonságban vannak (még Irak és Afganisztán fölött is repültek a háború idején is), a kisebb-nagyobb horderejű fegyverek őket el nem érik. Csakis a kifejezetten a leszedésükre rendszeresített komoly föld-levegő légvédelmi rakéta, amit vélhetően Kijev katonai gépei elleni céllal adtak az oroszok felkelőknek, akik végzetesen elvétették célpontjukat. Próbálják is lázasan eltüntetni a nyomokat, de aligha sikerülhet. Miként az sem, hogy Kijevre kenjék, mert elképzelni is nehéz olyan kormányzati provokációt, amely lelepleződése esetén az ukránok öngyilkosságát jelentené.

S ezt a hatalmas kockázatot Putyinnak időben fel kellett volna ismernie. Hogy Csehov rakétája szinte biztosan nem kívánt tragédiát okoz, ám az orosz elnök hiába is mosná kezeit Pilátus módjára. A szabad csapatok amúgy is nehezen tarthatók kézben, s az effajta kvázi-háború Kijev ellen bármikor kicsúszhat Moszkva még oly fondorlatosan kialakított ellenőrzése alól. Viszont a felelősség alól nem lehet kibújni, s egy utasszállító repülőgép háromszáz utassal mentséget nem ismerő dráma, valaha háborúkat indítottak egy elsüllyesztett hajóért.

Arról meg nem is szólva, hogy az Ukrajna destabilizálását célzó moszkvai politika más tekintetben is egyre kisebb hasznot hoz és még kevesebbet ígér, már eddig is csak növelte a büntető szankciókat sürgetők táborát, amelyet e tragédia érthetően felduzzaszt.

Már első, pénteki vezércikkében azt írta a New York Times, hogy ezt az immár mindenkire nézve túl veszélyessé – mert egyre inkább ellenőrizhetetlenné – vált konfliktust csakis Putyin állíthatja le, lévén ő a szakadárok támasza. Az orosz elnöknek abba kellene hagynia ezt a játszmát, s talán éppen e tragédia kínálhatná a kellő okot, hogy valóban beletaposson a fékbe, s ne csupán ködös ígéretet tegyen, amelyekre aztán a fejlemények rögvest rácáfolnak.

Ahogy Csehovnak, a háborúnak is megvan a kérlelhetetlen dramaturgiája, a közvetlen a tragédia után rögzített hangfelvételeken a szakadárok még dicsekednek tettükkel, persze nem maláj gépre gondoltak, s hát minden konfliktusban gyakoriak a „baráti tűz” áldozatai, de ettől a hibák nem bocsánatos bűnök. Reagan azt kiáltotta egykor Berlinben: „Mr. Gorbacsov, rombolja le ezt a falat!” Obama odakiálthatna: „Vlagyimir, hagyd végre abba!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!