Kedd éjfélkor megjelent az írás Trump Fehér Házának falán. Az esztendeje őt hatalmas fölénnyel oda beszavazó Alabamában elvesztette a – holtbiztos republikánus helynek számító – szenátori mandátumot a legtipikusabb trumpista jelölt, akiért pedig kiállt az elnök, s akiért vadul kampányolt (az immár kívülről súgó) Raszputyinja. E déli államban azért ürült meg e poszt, mert birtokosa – Trump elnökjelölti kampányának első szenátusi támogatója – lett az igazságügy-miniszter. S a párt esélyesnek vélt jelöltjét kitúrta az előválasztáson a trumpisták helyi kedvence. Őt győzte le egy demokrata, s ez olyan volt, mintha a budapesti XIII. kerületben jobboldali nyerne… Nem csoda, ha Amerikában politikai földrengésről beszélnek.

 
VH, 2017. december 16.


Ugyanúgy, mint 2010-ben, amikor Obama első ciklusának félideje felé a holtbiztos demokrata Massachusettsben lett szenátor egy republikánus, ami előrevetítette, hogy ősszel az elnök pártja elveszítette többségét a kongresszus mindkét házában. A washingtoni Capitoliumról is ellátnak a mai republikánus többségi vezérek a Fehér Házig, s ők is olvashatják azt az írást. Mivel a szenátorra egy állam összes lakosa szavazhat, ez mérvadóbb jelzés, mint a kongresszusi körzetek pótválasztási eredménye. S ha egy Alabamához hasonló trumpista államban sem tud győzni az elnök jelöltje, az vészjelzés a republikánus pártvezetésnek, amely ráfanyalodott Trumpra és – annak táborától félve – kitart mellette, sutba dobva saját konzervatív elveit is. A falon rajta a politikai ár, amelyet jövő ősszel fizethetnek elvtelenségükért.

Hiszen Alabamában nemcsak a homofób, rasszista, ráadásul hajdani pedofíliával is meggyanúsított trumpista jelölt vesztett, hanem fő támogatói is, az elnök és rossz szelleme, Bannon. S mivel ő meghirdette a szélsőjobb nyílt harcát a pártvezetés és minden mérsékelt vagy csak nem elég radikális politikus ellen, Moore győzelme fordított vészjelzés lett volna.

Így biztató jel a centrista Amerikának: a trumpisták még sokan vannak, de már nem elegen. Persze Trump tavaly sem győzhetett volna, ha a valódi többség elmegy szavazni, hiszen Clinton úgy is hárommillióval több voksot kapott, hogy sok afroamerikai és a Hillaryval balról elégedetlenek nem fogták fel a veszélyt. Mára már tudják, s Alabamában megmozdultak a feketék. Miközben az elővárosi amúgy republikánus szavazók elutasították a trumpizmust: követve az állam másik, szintén konzervatív szenátorát, a pártjelölt helyett más nevet írtak a szavazólapra, mégsem akarván a demokratára voksolni. S ez fontos jelzés a republikánusoknak. Lehet kisebbségből domináns helyzetbe kerülni, de csak megfelelő körülmények között, s főként a többség szétzilálásával.

Alabama tanulsága, hogy a többség észre tért (Amerikában legalábbis…), Trump népszerűsége egyre zuhan, s a mellette – elképesztő dolgai ellenére – kitartók száma is fogy. A túsztartók vesztésre állnak.

Az alabamai demokrata bejutásával egy főre zsugorodott a republikánusok szenátusi többsége, s az átbillenés már elképzelhető, de még a képviselőházban is.

S mert (az egyre vadabbul támadott) Mueller különleges ügyész nem lankadóan – és mind magasabb szintre jutva – vizsgálja Trump embereinek, netán végül neki magának a bűnösségét, nehezebb lesz és politikailag mind drágább őt védelmezni. S hogy Alabamában megbukott egy, a bűnös szexualitás gyanújába keveredett politikus, az is vészjel Trump falán, utóvégre őt tucatnyi nő vádolja molesztálással. Aligha kerülheti el az eskü alatti tanúvallomást, s hát Bill Clintont is hazugsága sodorta az elnökperbe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!