Távol álljon tőlem, hogy Friedrich Nietzsche gondolatait félremagyarázzam, de ha csak annyit tudunk a német filozófusról, hogy az „örök visszatérés” gondolata az ő nevéhez fűződik, úgy akár azt is gondolhatnánk, hogy Nietzsche a kortársunk, és kutatási területe a magyar baloldali-liberális ellenzék.

Visszatértek ugyanis az ellenzéki oldalon olyan politikai jelenségek és káprázatok, amelyeket már láttunk 2010-et követően: növekvő kormánnyal szembeni elégedetlenség, utcai tüntetések egymásutánban, „logókat, zászlókat hagyják otthon”-diskurzus, támogatottságukban stagnálással vagy küszöbgondokkal küzdő ellenzéki pártok stb. S az utóbbi két hétben megérkezett két régi-új ismerős innováció is, úgymint a DEKA (Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal) és az előválasztás távlatos felvetése. Nem realitástól elrugaszkodott ötletek, de ahogyan egy előválasztásnak nyilván nem ma van itt az ideje, úgy könnyen lehet, hogy a DEKA kezdeményezése is a kelleténél korábban lett bejelentve.

A DEKA 2010 utáni előélete az azóta politikailag kevésbé jelentős, Együttbe integrálódott Szolidaritás tevékenységére nyúlik vissza, amikor is az akkor még mozgalomként szerveződő „Szoli” élt annak gondolatával, hogy a pártoknak és a civileknek asztalhoz kell ülniük. Most Iványi Gábor, Ferge Zsuzsa, Horváth András és Lovas Zoltán hívja egy másik, de ugyanolyan alakú asztalhoz a társaságot. Iványi és Ferge sok évtizedes küzdelmei a lehető legnyilvánvalóbb visszajelzései annak, hogy a rendszerváltás utáni szociálpolitikából milliók csak a politikát kapták a „szociál” helyett. A „NAV-os” Horváth András egy késő őszi tüntetés alkalmával színpadra hívta az olajbotrány kirobbantóját, Karancsi Tibort, aki azóta a veszprémi időközi választáson Schmuck Andor hekkertroll pártjának jelöltje lett (hoppá!) – sokakat érdekelne erről Horváth véleménye. Lovas Zoltán a Dunagate-botrány kirobbantása kapcsán lehet ismerős az olvasónak, ma leginkább a Facebook-köztársaság „aktivistája”.

Előre kell bocsátani: nem az ő hibájuk lesz, ha esetleg a DEKA nem hozza meg azt az áttörést.

Nem telt el még egy év a legutóbbi választás óta, és a pártok sok mindenre készülnek, de arra pont nem, hogy túlontúl szorosra fűzzék az együttműködést. S ez érhető is, az ellenkezője lenne a furcsa. Köreikben konszenzus van arról, hogy támogatottságukban erősödniük kell, meg kell találni potens választói csoportjaikat, nyelvüket és stratégiájukat, továbbá annak lehetőségét, hogy az április 6-i torta újraosztása helyett azon túlmutató szeleteket is behúzzanak.

Tetszik vagy nem a most és mindig összefogást akaróknak, de a pártoknak versenyezniük kell egymással, mégpedig annak érdekében, hogy letisztuljon, kinek, milyen választói csoportban van mozgástere, hogy aztán legyen értelme és legyen kiknek összefogniuk. Ma ugyanis az öt, frakcióval vagy képviselővel bíró párt közül az MSZP messze, a DK éppen küszöb felett van, az Együtt és a PM alatta, Fodor Gábor pártjáról pedig nincs is publikálható adat.

Ebből a válságból a DEKA-típusú szerveződések aligha hozhatják ki a pártokat, legfeljebb annak illúzióját adhatják meg, hogy az ellenzék mégiscsak reprezentálja a kormányt egyszer majd váltani akaró sokaságot. Holott ez nem így van, a helyzet ennél jóval bonyolultabb.

Íme, csak pár kihívás rövid távon: új „közszolgálati” médiaviszonyok, kormány- vagy rendszerellenzékiség dilemmája, kirobbanásra váró botrányügyek, civil tüntetések kifulladása, külpolitikai konfliktusok stb. És abban is biztosak lehetünk, hogy az agyonmitizált Habony-művekben is készül valamiféle politikai kommunikációs pörölycsapás.

Túl sok bizonytalanság magasodik tehát ma az ellenzéki térfélen ahhoz, hogy a felek már 2015 év elején elköteleződjenek politikai stratégiák és intézményesített projektek mellett. Ettől még egy későbbi DEKA-nak (nem ilyen elnevezéssel) értelme talán lehet. Ferge Zsuzsától például sok olyat tanulhat meg egy átlag ellenzéki politikus, ami ma nagyon hiányzik belőle ahhoz, hogy a neve politikailag jelentsen valamit.

Ha másért nem, legalább ezért megéri majd egyszer.

A szerző politikai
elemző (IDEA)

 

-----------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!