Ha hinni lehet(ne) a kormánypropagandának, egyenesen diadalmenet volt uniós elnökségünk fél éve. Egy jobboldali vezércikkíró lelkendezve tudatta velünk, hogy Orbán kedden az EU vezetőinek „sűrű és lelkes gratulációit” fogadhatta.

 
Avar János

Nyilván leereszkedően, tesszük hozzá rosszmájúan mi, „nemzetközi baloldaliak”, akik a kormányszóvivő szerint kudarcot vallottunk folytonos fanyalgásunkkal, hasztalan támadtuk az „Európa-szerte elismerést” kivívó soros elnökséget, aminthogy az orbáni alkotmánynak is „nem véletlenül örülnek oly sokan”. Sőt, a vezércikkből még azt is megtudtuk, hogy nem Orbán Viktor és a magyar kormány tanulta meg, hogy miként igazodjon Brüsszelhez, hanem megfordítva. Igaz ugyan, hogy a forrásként citált Wall Street Journal szerint Barrosóék – elkerülendő a magyar elnökség kínos kudarcba fulladását – rájöttek: tényleg többre mennek, ha nem nyilvánosan gyakorolnak nyomást Budapestre, hanem zárt ajtók mögött, de a kincstári propaganda miért is ne állíthatná ezt be akként, hogy kvázi mi diktálunk Brüsszelnek?!

Csak aztán meg ne lepődjünk, mint tavaly ilyenkor, amikor a valós erőviszonyok rácáfoltak e kormányzati kivagyiságra, s nem Brüsszel engedett a deficitcélból, hanem a diktátumok harcias elutasítója. S ne keverjük össze a nyugati politikusok mind több jel szerint fokozódó nyugtalanságát érthető ódzkodásukkal egy rakoncátlan és a demokratikus intézményeket vészesen bontogató, de mégis csak az ő intézményrendszerükbe befogadott ország nyilvános megintésétől. Ezeket a jeleket, médiatörvénytől állampolgárság-kiterjesztésen át alkotmányig a minap itt járt amerikai külügyminiszter diplomáciai szóhasználatánál keményebben sorolta fel a héten egy szenátor a washingtoni kongresszusban. A törvényhozás és kormányzat közös testületének demokrata társelnöke szerint „sajnálatos módon más magyarországi események sötét árnyékot vetettek arra, aminek egyébként örömteli eseménynek kellett volna lenni”, mármint a Lantos Intézet megnyitására és a Reagan-szobor leleplezésére. S baljósan azt idézi, hogy a Velencei Bizottság „levonta a következtetést: »Veszélyben van a demokrácia elve«”. Amit e fél évben (és már előtte is) mind több világlapban leírtak, s amit immár az Európa Tanács tekintélyes testülete is kinyilvánított (és amit raportőrei a héten már nálunk tanulmányoztak), az most a washingtoni Capitoliumon is elhangzott. Ezen pedig sem a kormányzati (enyhén szólva szelektív) hírközlés, de akár a kellemetlenségekből is sikereket varázsoló propagandisták sem képesek változtatni. Nem kellene megvárni, amíg a zárt ajtók mögöttiből nyílttá válik az a nyomásgyakorlás. Ahogy esztendeje is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!