Az Európai Unió átalakulóban van. Németország és Franciaország szorosabbra szeretné fűzni a gazdasági-költségvetési együttműködést. Nagy-Britannia kilépéssel fenyegetőzik, ha nem sikerül az elképzeléseinek megfelelően újratárgyalnia a tagsági feltételeket. Görögország pedig már öt hónapja az államcsőd szélén táncol, amely az egész eurózónába vetett bizalmat megingathatja. Kérdéses, hogy Magyarország milyen szerepet szán magának ebben a folyamatban.

Az eurózóna átalakítására vonatkozó konkrét javaslatokkal állhat elő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és három kollégája jövő héten az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján. Eddig igen kevés információ szivárgott ki arról, hogy mit tartalmaz majd a „négy elnök jelentése”. De annyi biztos, hogy még több teret engednének az uniónak, hogy a tagállamok költségvetését felülvizsgálja, és a tagállamoktól is elvárnák, hogy jobban összehangolják a gazdaságpolitikájukat. Az is elképzelhető, hogy felvetik egy központi kincstár gondolatát is, amellyel igen jelentős lépést tennének afelé, hogy az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló föderációvá alakuljon az Európai Unió. Pontosabban, az eurózóna.

Hiszen a javaslatok csak közös pénzt használó országok klubjára vonatkoznak, amelynek Magyarország jó ideje már csak a kormány ellenkezése miatt nem tagja.

A vezető országok véleményéről árulkodik Sigmar Gabriel és Emmanuel Macron német és francia gazdasági minisztereknek a brit Guardian napilapban két hete publikált közös levele, amelyben egyértelművé tették: kétsebességes Európát akarnak. Aki akar, csatlakozik a szorosabb integrációhoz, aki meg nem, úgy marad.

Látszólag alternatívát jelenthet Magyarország számára, ha a másként gondolkodó britekkel tart. A magyar miniszterelnök már többször tett utalást arra, hogy brit kollégájában, David Cameronban lát szövetségest. „Nem szeretjük a kétsebességes Európa ötletét, mert azt sugallja, minden ország egy irányba halad, és csak idő kérdése, mikor érik el a célt, a sokat emlegetett »egyre szorosabb egységet« ” – nyilatkozta Vincenzo Scarpetta, a brit konzervatívok egyik szellemi műhelyének tekinthető Open Europe kutatója a Vasárnapi Híreknek. A brit álláspont szerint többszintű unióra van szükség, ahol nincsenek a tagállamok arra kötelezve, hogy bevezessék a közös valutát, mert megfér egymás mellett több pénznem is. „A lényeg az, hogy az áruk, szolgáltatások és munkavállalók szabad áramlását biztosító egységes piacon kellene az integrációnak alapulnia, nem a közös pénzen, mert az euró csak a kiválasztottak egy csoportjának elérhető” – magyarázza Scarpetta. Az elemző a legnagyobb problémát abban látja, hogy a francia-német javaslat vagy az unió jövőjéről készült jelentések az eurózóna tagjait „első osztályú” EU-tagoknak tartja, míg a saját pénzüket megőrző államokat „másodrendűnek”.

Az Egyesült Királyságban sem a politikusok, sem a közvélemény nem ért egyet azzal, hogy „egyre szorosabb egységbe” kellene tömörülniük. A britek 1973-ban is gazdasági megfontolásból csatlakoztak az  Európai Közösséghez. „Bennünk nincs meg az unióhoz tartozás érzelmi oldala, mint ami az alapító németekben, franciákban vagy olaszokban. Aggasztja őket, hogy a gazdasági integráció kezd egészen mássá válni, mint amire eredetileg igent mondtak” – állítja az Open Europe egyébként olasz származású kuta tója.

Noha első ránézésre szimpatikusnak tűnhetnek Cameron kevesebb uniós szabályozást követelő elképzelései, nem szabad elfelejteni, a brit kormányfő Európájában a más uniós tagállamokból érkező munkavállalók szociális ellátáshoz való jogait is korlátoznák. Ami már egyáltalán nem esik egybe a több mint 300 ezer, Nagy-Britanniában dolgozó magyar érdekeivel.

Ahogy az EU-tagság érzelmi megítélésében sem egyezik meg a magyar és a brit álláspont. A rendszerváltás után az első demokratikusan megválasztott kormány egyik legfontosabb célkitűzése az európai integráció volt. A csatlakozáskor a közvélemény és a politikai elit is úgy érezte, a „kompország” végre kiköthet az európai parton. Tizenegy év elteltével sem valószínű, hogy a magyarok szeretnének újra a „maradék” kategóriába kerülni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!