Tizenöt évvel ezelőtt rendezték a Szabad Föld Kupa utolsó döntőjét. Erről a jubileumról valószínűleg kevesen emlékeznek meg, azért is, mert ma már nem sokan tudják, mi volt az a Szabad Föld Kupa.

A vidék népszerű hetilapja írta ki olyan falusi labdarúgócsapatok számára, amelyek a legmesszebb jutnak a Magyar Népköztársasági Kupában.

Népköztársasági, mert először 1964-ben válhattak nagyokká a „törpék”. 

Olyannyira, hogy az SZFK döntőjét – kezdettől fogva – közvetlenül az MNK csúcstalálkozója előtt rendezték a Népstadionban. A hatvannégyes fő mérkőzésen a Honvéd találkozott azzal a Győri ETO-val, amely 1965- ben a Benfica, az Internazionale és a Liverpool társaságában virított a Bajnokcsapatok Európa Kupája legjobb négy együttese között. Nyert a Honvéd 1-0-ra, miután az abban az esztendőben Európa-bajnoki bronzérmet és olimpiai bajnoki címet nyerő Komora Imre a hálóba továbbította a kisalföldi Tamás László „gólpasszát”. A két kicsi egyike pedig az a Pilis volt, amely az 1964-ben KEK-döntős MTK-val szemben búcsúzott az MNK-tól. [Akadt némi eredmény akkoriban (Mészöly Kálmán és Sándor Károly még az Európaválogatottban is szerepelt), igaz, a nemzeti együttes kapott hideget-meleget, amiért az Eb elődöntőjében merészelt – kétszer negyedórás hosszabbítás után – 2-1-re kikapni a házigazda spanyol csapattól.]

A Pilis a megyei másodosztályban játszott, akárcsak ellenfele, a Budaörs. A Testvériség pedig a Budapest-bajnokság első osztályában, azaz a BLASZ-ban futballozott, és minden bizonnyal Szabad Föld kupás lehetett volna, ha azt nem a vidékieknek rendezik. A Testvériség ugyanis az MNK elődöntőjébe(!) jutott; a legjobb nyolc között a Varga – Ihász, Mészöly, Berendy, Sárosi – Mathesz, Fister – Pál Tibor, Machos, Puskás, Farkas gála-összeállításban fellépő – hatvanötben sallang nélkül, hatvanhatban veretlenül bajnok – Vasast győzte le 1-0-ra. Ám, ha Budapest kimaradt is a szórásból, Pest megye mindjárt két finalistával képviseltette magát, és a Pest Megyei Hírlap emelkedetten írta a döntő után: „Élvezetes, nagy iramú, tetszetős, közönségsikert arató mérkőzésen dőlt el a Szabad Föld Kupa sorsa.” Idáig rendben, de aztán lehet tűnődni, valójában miként festhetett a Kosziba, Both, illetve Holánszki gólja nyomán 2:1-gyel zárult találkozó képe, mert a tudósítás így fejeződött be: „A budaörsiek, ha szerencsével is, megérdemelten győztek.”

Ezzel együtt kifejezetten jólesett felidézni a Szabad Föld Kupát. 

A jövő szombati búcsúlapszámban a Vasárnapi Hírek Kupát eleveníteném fel. Olyan azonban tudtommal nem volt.

 

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!