A „száraz” tények: Németország labdarúgó-válogatottja hat győzelemmel és egy döntetlennel, 18-4-es összesített gólkülönbséggel hódította el a világbajnoki címet 2014-ben. A „száraz” szót azért kellett idézőjelbe tenni, mert a házigazda brazilok fölött az elődöntőben aratott 7-1 egészen különleges faktum, egyenesen minden idők első számú futballeredménye, azzal még a bennünket jóval közelebbről érintő berni csoda, az 1954-es vb NSZK–Magyarország döntőjének világszenzációt keltő 3-2-je sem konkurál.

 
VH, 2017. december 16.

Ám a bombasikert nem csupán Löw kapitány, valamint Khedira, Kroos, Schweinsteiger, Thomas Müller, Klose vagy Schürrle építette fel. Háromszáz munkás is részt vett annak létrehozásában. Merthogy a német szövetség elöljárói úgy gondolták: jobb, ha a torna ideje alatt nem jár hotelről hotelre, hanem egy helyen száll meg, s mindig ugyanoda tér vissza a csapat. Így aztán egy kevesebb mint ezerlakosú halászfalu, Santo André mellé saját komplexumot terveztek és hoztak tető alá tizennégy elegáns villában kialakított hatvanöt – egyenként minimum 200, maximum 450 négyzetméteres – lakóegységgel, labdarúgópályával, étteremmel, hatalmas medencével. A 15 ezer négyzetméteres összefüggő birtok, illetve annak osztályon felüli kivitelezése másfél millió euróba került, de Campo Bahia újrafogalmazása messzemenően megérte a költségeket, ha azt vesszük, hogy a hét emelet boldogságot kiváltó brazilok elleni diadal egyetlen dugója sem fájt többe 215 ezernél. Vagy – mondjuk – 150 ezernél, mert a további mérkőzések góljaira, pontjaira is gondolni kell, és a meccsenként fennmaradó 65 ezerrel aligha túloztuk el a többi találkozó értékét. (Pláne, hogy azok sorában a vb-döntő is benne van.)

Mindez már nem lenne érdekes, hiszen a vb befejeztével a németek a helyi brazilokra hagyták a hét művész formálta, gyönyörű telepet, ám a címvédők szövetsége hozzálátott, hogy Oroszországban is megteremtse a nyugodt otttartózkodás legprímább feltételeit. Moszkva külvárosában már készül az az épületegyüttes, amely kizárólag a német labdarúgóké lesz, ha lesz, mert a főhadiszállást a felhúzás után még teszt alá veti a gondos és persze igen jól eleresztett szervezet. Amennyiben a lakótábor kiállja a próbát, úgy azt hermetikusan elzárják a világ elől, a forgalmas orosz főváros zajából mit sem érzékelnek majd a játékosok. Az elfogadás esélyeit javítja, hogy a CSZKA stadionja ötpercnyire van az esetleges – illetve, dehogyis esetleges – Hauptquartiertől, a riválisok kilátásait viszont rontja az újabb nagy ívű német program. Nem is irigyli senki Dél-Korea, Mexikó és Svédország, a három csoporttárs futballistáit (hogy tovább egyelőre ne menjünk).

Elvégre Brazíliában már megmutatkozott: a megannyi csodás épület és az ugyancsak ragyogó német csapat együtt emelkedik…
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!