Fél évszázaddal ezelőtt az FTC labdarúgócsapata 43 462-es átlag(!)nézőszámot produkált. Még a Pécset is 75 000 drukker előtt fogadta, mert kettős meccs volt, a második részben az MTK–Újpesttel… Ám abban az időben senkiben sem vetődött fel, hogy a Fradi Tv műsorát a közszolgálati adón közvetítsék rendszeresen, mert akkor a mérkőzésenként – figyelem! – 29 308 szurkolót vonzó MTKnak, továbbá az Újpestnek (27 923), a Honvédnek (23 923) vagy a Vasasnak (15 538) is műsorhelyet kellett volna adni. Ez már csak az egyetlen, majd két csatorna miatt sem működhetett, de ha, mondjuk, ötvenadós a rendszer, akkor sem sugároz úgy egy klubról, mintha a program az egész ország érdeklődésére számot tarthatna.

Jelenleg az FTC nézőátlaga hétezer körül van, azaz most végképp semmi nem indokolná, hogy a ferencvárosi klubnak „közszolgálati” adása legyen. Értsd: már azon kívül semmi, hogy a klubelnök a Fidesz alelnöke, aki egyrészt a választási listázás, továbbá annak a gyanújáról híresült el, hogy kapcsolatban áll a választási irodánál felvonuló kigyúrt kopaszokkal. Az FTC alelnöke pedig Kocsis Máté, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese és budapesti elnöke, aki korábban az egészséges szellem emblémája, a Magyar Igazság és Élet Pártja ifjúsági szervezetében tüntette ki magát.

Noha a Ferencváros ethoszához mindig is az tartozott, hogy az egyesület távol tartja magát a politikától – kiváltképp a hatalomtól –, ezt olykor régebben sem sikerült elérni, s napjainkban, amikor a sport a kabinet elhatározása szerint kiemelt ágazat, szintén képtelenség megvalósítani. Pláne úgy, hogy a klubvezetés eredendően és a lehető legrugalmasabban belesimul a kormány összes koncepciójába…

Így van ezzel a köztévé is, így hát semmi meglepő nincs abban sem, hogy a Ferencváros mellett már Felcsút is helyet kap az M4 Sporton. Nyilván a tömegigény kényszerítette ki az ottani akadémia mindennapjainak közszolgálati megjelenítését, elvégre az ottani akadémia jelentősége messze túlnőtt a község 1812 lakosán; országos üggyé vált, akár maga Mészáros Lőrinc polgármester, minden idők legsikeresebb magyar gázszerelője, a szakma huszonegyedik századi Pióker Ignáca.

Igaz, az előd nem gazdagodott meg annyira, mint a Fejér megyei falu híressége, ám annak idején a munkaverseny hőseként 1470 százalékos eredményt mutatott fel esztergálásban, amiért megkapta a Kossuth-díjat. Hozzá hasonlóan Felcsút is mindent legyalul napjainkban, érthető hát, ha a közszolgálati adó – a legcsekélyebb szervilizmus nélkül – ráugrik az Etyeki-dombság tájéki történésekre.

A község együttese amúgy a tizenegyedik helyen áll az NB I-ben. Ez is jelzi az akadémia falai között zajló futballszakmai tevékenység különlegességét.

Felcsút legjobbjait a sereghajtó Békéscsabától három pont és egy világ választja el…

Címkék: Gól rovat, magyar foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!