Amennyire imádom a futballt, annyira taszít engem a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség. Méghozzá jó ideje már, tehát korántsem az utóbbi esztendők ugyancsak gyomorforgató botrányaitól fogva.

 
VH, 2017. november 18.


Pedig azokból is jutott bőven, gondoljunk Ray Whelan riói őrizetbe vételére – a 2014-es világbajnokság VIP-csomagjait értékesítő kizárólagos partnert a FIFA főhadiszállásáról, a Copacabana Hotelből vitték el a torna kellős közepén – vagy a szervezet megannyi fő emberének zürichi letartóztatására. A tömeges lefogás nem sokkal azután történt, hogy bemutatták A közös szenvedély című, a FIFA 24 millió dollárjával támogatott francia filmet; ez elvileg a világszövetség történetét dolgozta volna fel, de épp olyan hazug volt, amilyen szemfényvesztő és romlott a megrendelő-szponzor hosszú dekádok óta.

Az örök mélypont alighanem az 1978-as vb volt, a Videla-rezsim „legalizálásával”, politikai foglyok szabadon bocsátása nyomán kivívott argentin világbajnoki címmel, de – ha ekkora undort nem keltett is – már 1930-ban, a legelső labdarúgó-vb előtt javában folyt a simli: az európai résztvevőknek négyezer dollárt, az angol válogatottnak – titokban – tízezer fontot ígértek az uruguayi szereplésért.

Ha valamennyi svindlit sorra vennénk, akkor terjedelmes könyv lehetne a Vasárnapi Hírekből, így hagyjunk fel a folytatással, maradjunk csak a legfrissebb ellentmondásnál.

Annál, hogy elkészítették az úgynevezett kalapokba sorolást a jövő évi világbajnokság decemberi csoportbeosztására. Ez speciel nem erkölcsileg gusztustalan, „csupán” szakmailag vállalhatatlan. Lengyelország például első kategóriás, Spanyolország pedig a második osztályba léphetett. Vajon a FIFA minősítésén kívül létezik-e olyan lajstrom, amelyben – a labdarúgás összes szegmensét külön-külön és együttvéve – Lengyelország megelőzi Spanyolországot?

A kérdés akadémikus, hiszen nincs efféle alkotórész és egész. Ettől még egyazon négyesbe kerülhet a spanyol válogatottal Brazília, Franciaország vagy Németország csapata; ugyanakkor a lengyel együttes elevickélhet a svájci, Costa Rica-i, szaúd-arábiai trió társaságában.

A nemrégiben befejeződött vb-selejtezőkön „sikerült” elérni, hogy Itália hatvan év múltán újra kimaradjon a világbajnokság mezőnyéből, mert nem kétséges: az olasz balsikerhez mindenekelőtt az vezetett, hogy a squadra azzurra egy csoportban volt a spanyol válogatottal. Ettől még szerezhetett volna gólt a pótselejtezőn a svédek ellen, de kiesésének a futballban betöltött szerep alapján messzemenően igazságtalan beosztás ágyazott meg.

A vb persze mindent kibír. Igaz, a FIFA is. Ám csakis a játékból, illetőleg annak – nálunk sajnos érzékelhetetlen – globális társadalmi hatásából, s még véletlenül sem a szervezetből fakad a valódi közös szenvedély.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!