Ami a minálunk szinte nem létező futballt illeti, újabb nehéz évet hagyunk magunk mögött, sőt ennyire kis karácsonyunk az ismétlődő kudarcok legutóbbi három dekádjának egyikében sem akadt. Szűk – de milyen szűk! – fél év leforgása alatt sikerült kikapni Andorrától és Luxemburgtól… Ilyen még tényleg nem volt, ez bizony az alászállás szűnni nem akaró folyamatában is unikum.

 
VH, 2017. december 23.


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistáján ibolyaszerény ötvenharmadikként zárta 2017-et a válogatott, és a sportújság online kiadása figyelmeztetett, hogy „Panama megközelített bennünket”. Attól tartok, már le is hagyott. A karibi ország együttese négy esztendővel ezelőtt csak úgy maradt le a világbajnokságról, hogy a kvalifikációs szakasz utolsó fordulójában a 91. percig pótselejtezőre állt – és Új-Zélanddal találkozott volna a vb-részvételért –, ám a ráadás 92. és 93. percében két gólt kapott az Egyesült Államok csapatától (2-3). A sors most visszaadta azt, amit négy éve kegyetlenül elvett: Panama úgy jutott a 2018-as vb mezőnyébe, hogy a selejtezők záró körében nem létező gólt szerzett Costa Rica ellen (2-1). Azaz Perez labdája nem ment át a kapuvonalon, de a játékvezető – mindenki ámulatára – középre mutatott.

Ezzel együtt Panama immár rendszeresen versenyben van a részvételért, Magyarország viszont több mint harminc éve csak ábrándozik a vb-szereplésről. Amikor honfitársaink pótselejtezőt vívtak – annak is már húsz hosszú esztendeje –, 1-7 és 0-5 volt a még létező Jugoszlávia tobzódó képviselőivel szemben…

Tehát hiába a lista ötvenharmadikja a magyar és csak ötvenötödikje a panamai együttes, az utóbbinak lesz programja a jövő nyáron a mifelénk emberöltőnyi ideje kizárólagos tévénézésen túl. Amúgy a FIFA sok szempontból vitatható – nem kevesek szerint egyenesen megmosolyogtató – lajstroma szerint Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, valamint a baráti Oroszország legjobbjai is a magyarok mögött vannak, ám júniusban, a tükörsima magyar– oroszon (0-3) nem ez szökött szembe az Üllői úton…

De hagyjuk a listát! – mondják másutt is. Elvégre a rangsor első harminckét helyezettje közül nem lesz ott a világbajnokságon az olasz, a walesi, a holland, az amerikai, az északír, a szlovák, az osztrák és a paraguayi együttes – a holtversenyes harminckettedikek triójából Irán résztvevő, Írország és Skócia nem –, ám a távollévők táborából hazánk fiai előtt sorakoznak még az ukránok, a bosnyákok, a demokratikus kongóiak, a románok, a törökök, a bolgárok, a kameruniak, a montenegróiak, a görögök, a csehek, a bolíviaiak, a ghánaiak, a venezuelaiak.

Volna kiket befogni…

S bármennyire megkerdőjelezhető is a FIFA-rangsor hitelessege, a törpefenyő mellett gubbasztó magyar futball alighanem a helyére került.

Panama mihozzank valoban közel van.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!