B. Kiss Tamara 34 éves, felelős szerkesztő. Csillagjegye mérleg, skorpió aszcendenssel. Kedvenc írója Coelho, kedvenc filmje mindig más. Szereti a padlizsánt, a kakaót és a szusit. Szabadidejében sokat utazik és beszélget.

 
Gerlóczy Márton

A Budapest Média Intézet kommunikáció szakán végzett 2006-ban, és még ebben az évben a Csatornához került, ahonnan egyenes – bár rögös és kemény munkával kikövezett – út vezetett a sikerhez. Riporterként kezdte. Egy évvel később már meg is kapta a Cosmopolitan tévés újságírónő díját egy májátültetésen átesett szlová­kiai magyar cigányfiúról készült riportjáért. Ezután műsorvezető lett. Három év után hiányozni kezdett a terepmunka, hiszen a lelke mélyén riporternek tartja magát, de kárpótolták a pozíciónak megfelelő fizetési kondíciók és az ennek köszönhető biztonságosabb, nyugodtabb élet. Ma már főnök, felelős szerkesztő. Sok hírességgel ellentétben igyekszik a földön maradni, külseje átlagos, magánélete botrányoktól mentes.

Ma reggel nagyon meleg van. Már hajnalban. Tamara lemegy a garázsba, beteszi a csomagtartóba a táskáját, és beindítja tűzpiros Nissan Juke-jának motorját. Hármas fokozatra állítja a légkondicionálót és várakozik kicsit. Nincs kínosabb egy izzadtságfoltnál. Ezt pontosan tudja. Ahogyan azt is pontosan tudja, hogy a vezető hírek közt ma elképesztő melegrekordok lesznek. Már tegnap megdőlt két évszázados, minden ötödik esetben emiatt hívják a mentőket, de a meteo­rológusok előrejelzései szerint ez még csak a kezdet, ma még melegebb lesz.

Ahogy kilép a liftből, elolvassa a szerkesztőség bejárata mellett álló displayen a hírműsor szlogenjét. „Valahol körülöttünk e percben is történik valami lényeges. Tartson velünk, nehogy lemaradjon valamiről.” Ezt minden reggel elolvassa, és ahogy olvassa, melegség és büszkeség tölti el. Belép a szerkesztőségbe. Köszön. Az aquabag rendszerrel működő vízadagoló készülékhez lép, és enged magának két deci mentes vizet. Leül az irányítópulthoz és megnézi az előző napi nézettségi adatokat. 34,5%. A közszolgálati tévé hírműsora 21,2%-ot teljesített. A harmadik, konkurens csatorna adatait meg sem nézi. Az asszisztense meghozza az újságokat, ő pedig felmegy az internetre és átfutja a friss híreket. Robbanások. Boston, Pakisztán. Leminősítették az Egyesült Államokat. Írországot is. Novák Előd nem kér bocsánatot a zsidózásért. Szavaz a hajléktalanellátásról a főváros. Pintér excége állami megbízást kapott. Elismerte a fideszes képviselő a lobbizást. 232 forint fölött az alpesi fizetőeszköz.

Tamara összeírja a híreket, amelyekről ma anyagot akar forgattatni, majd a tárgyalóba hívja riportereit. Nórinak azonnal indulnia kell Borsodba, ahol elkaptak egy uzsorás bandát, akik verték és fenyegették adósaikat. Anita Káptalanfüredre megy stábjával, a calici vírusfajról csinál anyagot. Krisztián egy robogóoktatóval találkozik, aki azt szorgalmazza, hogy ne vezethessenek robogót automatikusan azok, akiknek autóra van jogosítványuk. Barbi és csapata Szekszárdra sietnek, ahol a rendőrség ezekben a napokban rendszeresen ellenőrzi az üresen hagyott házakat, mert sok a betörés, onnan pedig átmennek Devecserbe, ahol befejeződtek az újjáépítések.

Átlapozza a hetilapokat. Kémügy, tisztogatás a közmédiában, utcára került kollegák, kilátástalan jelen és jövő. A publicisztikákba csak beleolvasgat, mert egyfelől nincs ideje, másfelől Tamara igyekszik távol tartani magától a politikát. Életfilozófiája ugyanis, hogy a politika megfertőzi a lelket. Tamarát jobban foglalkoztatják a hétköznapi emberi drámák, sorsok, hősök.

Átsétál a külpolitikai szerkesztő asztalához. Átnézi a mai napra kiválasztott híreket. Őrizetbe vettek egy magyar nőt Mexikóban, mert a gyanú szerint tagja egy ismert drogkartellnek. Kutyahúsból készült levest esznek a hőség ellen Dél-Koreában. Négy embert felökleltek, többet összetapostak a bikák Pamplonában. Kirabolt egy ékszerüzletet egy papnak öltözött férfi Rómában. Megdicséri a szerkesztőt és elmegy ebédelni. Öt óra körül megérkeznek a műsorvezetők, akik a sminkszobában elolvassák az adásmenetet, majd átpofozzák a szövegeket kicsit, mert a saját stílusuk szerint szeretnek fogalmazni.

Fél hétkor indul a híradó. Mindenki a helyén. Jöhetnek a legfontosabbak: Túlélte egy másfél éves kislány, hogy átment fölötte egy vonat Sopronban. Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord is. Lövöldözés volt a dobogókői erdőben. Először mutatták meg a bekamerázott műfészekben nevelkedő vércsefiókákat.

A híradó lemegy. B. Kiss Tamara elindul hazafelé. A liftnél visszanéz, elolvassa a szöveget. „Valahol körülöttünk e percben is történik valami lényeges. Tartson velünk, nehogy lemaradjon valamiről.”

Melegség és büszkeség tölti el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!