A mai magyar futballban a legapróbb sikernek is olyan édesnek kellene lennie, akár a méznek.

 

Ám van, akit keserűség töltött el a még versenyben lévő egyetlen magyar képviselő továbbjutása után. A „Vidivé” rövidített Videoton direktora epésen mondta: „Köszönet azoknak, akik felkészítették a Malmö edzőjét arra, hogy ki tudjuk verni a csapatát. Remélem, az AEK Athént is ilyen jól felkészíti majd valaki ellenünk.” Ezzel az igazgató arra célzott, hogy a skandináv együttes német edzője, Uwe Rösler korábban arról beszélt: régi cimborájától, a Ferencvárost irányító Thomas Dolltól sok mindent megtudott a magyar ellenfélről. Kettejük barátsága még az NDK válogatottjából származik, Doll fel is idézett egy 1990-es meccset, amelyen a keletnémet csapat 3-3-at ért el a brazil együttes ellen a riói Maracana stadionban. (A törzsgárdista Doll a futball dél-amerikai szentélyében a kezdő tizenegy tagja, míg az ötszörös válogatott Rösler csere volt.)

A legszebb azonban nem az, amit a fehérvári vezető üzent. Hanem az, ahogyan Doll „mosakodott”. – Nem vagyok besúgó! – reagált a támadásra, noha egyáltalán nem kellett volna védekeznie. Azzal és arról beszél ugyanis, akivel és amiről akar. De már hosszú ideje Magyarországon edzősködik; tudja, hol él. Nem húz ujjat, pedig még feltételezni is képtelenség, hogy a Malmö esetleg azért jutott volna tovább, mert Rösler Doll meglátásaira alapozva építette fel csapata taktikáját

Az igazgató persze nem először mond különöseket. A múlt évben, amikor a belgrádi Partizan 4-0-ra nyert Felcsúton a Videoton ellen, így nyilatkozott: „Továbbra is azt gondolom, hogy alapvetően a mi együttesünk erősebb…” Amúgy tavaly amiatt magyarázkodott, mert túlzottan kinyílt a csapat: „Ha bunkerfocit játszottunk volna, abba is beleköthetnének azok, akik szeretnének.” Na, most előkerültek a kekeckedők… Miként több helyütt olvastam, sokan bizony keveset élveztek a Ludogorec (0-0, 1-0), majd a Malmö elleni párharcból (1-1, 0-0). Ám nem a gyönyör a lényeg, inkább az: a Vidi a fejben erős Paulo Sousa 2012- es taktikájának 2018-as felújításával a selejtezők rájátszásába került. (A gyep Fejér megyei rekonstrukciója viszont elmaradt, a felcsúti pálya a budapesti főpolgármesterre emlékeztet. Tarlós.) Kétségtelen, nem kis mázli is kellett a menethez, mert a legelső kvalifikációs fordulóban Ibrahimovic, a luxemburgi Dudelange játékosa a gólvonaltól háromméternyire nem találta el az álló labdát… De hát mihez nem kell szerencse?

E revánsmeccs előtt írta a 24.hu: „Azért izgulunk, hogy ne essenek ki egyből kupacsapataink.” A Vidiről pedig megjegyezte: „Reménykedjünk abban, hogy az együttes jelentős formajavuláson esik majd át, mivel, ha ez nem következik be, nem lesz esély a csoportkörre.”

A portál a Vidi–Malmö meccs után közzétette: a selejtezőre vonatkozó akkreditációs kérelmét indoklás nélkül elutasították.

Meglehet, már ebben az értelemben is létezik visszavágó.

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!