VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY. Kertész Anna vezércikke.

 
VH, 2017. szeptember 02.

Keresi, kutatja az ember, hogy mihez is hasonlíthatná azt a kormányzati a felvetést, hogy Veres Andrástól, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökétől, (augusztus 20-i beszéde óta) a lombikprogram legádázabb ellenségétől várna tanácsokat a nevezett ügyben. Hogy mivel érzékeltethetné annak abszurditását, hogy egy olyan, magát kereszténynek valló embernek kellene felülbírálnia a meddő párok gyermekvállalási lehetőségeit, aki bűnösnek tartja a lombikprogram megpróbáltatásait vállaló szülőket.

A válasz aztán nagyjából onnan érkezik, ahonnan az aljas ötlet.

Mesterséges megtermékenyítés ügyében javaslatokat várni Veres püspöktől kábé olyan cinikus dolog, mint az orosz egészségügyi miniszternek a moszkvai pátriárkát felkérni az abortuszmegelőző programokban való közreműködésére. Mert az nagyjából sejthető, hogy mennyire anyabarát és milyen szempontok szerint válogat az eszközökben annak a mozgalomnak az egyik feje, amely gyilkosként tekint az abortuszra kényszerülő nőkre és mindent megtesz a teljes tilalomért.

Az együttműködés kegyetlen eredményeként a Veronika Szkvorcova vezette egészségügyi minisztérium két éve kötelezővé tette az abortuszra készülő nőknek, hogy megnézzék magzatuk ultrahangfelvételét és meghallgassák a szívhangját. Az Oroszországban egyébként tényleg tragikus arányú művi vetélések számának csökkentése érdekében abortuszmegelőző központokat hoztak létre, ezekben amellett, hogy az egészségügyi kockázatokkal és a biztos elkárhozással riogatják a kétségbeesett nőket, bizonyos szociális szolgáltatásokat is nyújtanak, például ideiglenes lakhatást, életvezetési tanácsadást stb. Magyarán az abortuszmegelőző központok kizárólagos feladata, hogy a már „megesett” nőket válogatott módszerekkel lebeszéljék az abortuszról (például úgy, hogy elhitetik velük: lesz munkájuk, lakhatásuk, gyermeküket biztonságban nevelhetik majd fel), nem pedig az, hogy a „bajba kerülés” előtt a világban most már fellelhető számtalan megelőző módszert elérhetővé tegyék az egyébként jellemzően szociálisan hátrányos helyzetben lévő nők számára, vagy hogy társadalmi érvényesülésüket elősegítsék. Ismerős lehet a metódus, hiszen Magyarországon is nagyobb energiát fektet a magát keresztényként aposztrofáló kurzus arra, hogy az abortusz ellen kampányoljon vagy a gyermekteleneket megbélyegezze, mint arra, hogy élhető környezetet teremtsen, esélyt adjon a felemelkedésre, felvilágosítással, valamint ingyenes és könnyen elérhető fogamzásgátlási módszerekkel segítse a tudatos családtervezést. Hogy mennyire ez a valódi megoldás az abortuszok számának visszaszorítására, jól látszik a coloradói példából: az amerikai államban, miután ingyenessé tették a fogamzásgátlást, négy év alatt 42 százalékkal csökkent a művi magzatelhajtás.

Nos, mi természetesen ez ügyben sem Nyugatról importálunk megoldást, hanem Keletről várunk további iránymutatást: Putyin látogatása idején Balog Zoltánnak volt alkalma összeborulni az orosz egészségügyi miniszterrel és azzal hízelegni a csöppet sem sikeres orosz egészségügyi reformot levezénylő Veronika Szkvorcovának, hogy a fent bemutatott abortuszmegelőző központokhoz hasonlókat kíván ő is létrehozni minálunk.

És a felvetés bár nem profilidegen, meglehetősen légből kapottnak tűnik – lassan egy hete nem sikerül kifejteni, hogy pontosan mit is értett ezalatt a miniszter.

De semmi ok kételkedni a terv megvalósításában, tapasztalatból tudjuk ugyanis, hogy nincs az az orbitális hülyeség, amit nem lehetne sebtiben rendeletté formálni, ha azzal nőket lehet megalázni, szakembereket semmibe venni, diktátorok kegyét keresni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!