VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY - Kertész Anna vezércikke.

 
VH, 2017. június 4.

Az utóbbi évek egyik legmegrázóbb magyar riportja az az Index-videó volt, ami nem vállalkozott többre/másra, mint hogy végigvegye a karácsonyi ételosztásra várók arcát a Blaha Lujza téren. Végtelennek tűnő sorban álltak férfiak, nők, gyerekek – és legfőképpen – idősek a közterületen, aminek neve összeforrt az éhséggel. És azzal a torokszorítóan kevésre vágyó reménnyel, hogy aznap enni ad a tér.

Valakik a téren – legtöbbször egyház vagy civil szervezet tagjai, legfőképpen önkénteseik. Civilek – hívjuk őket dacosan annak, amik. Akiknek értékeiken kívül tényleg vannak „érdekeik” is. Például életben tartani embertársaikat: az állami ellátás nélkül hagyott menekülteket, a minimálnyugdíjból vegetáló öregeket, a dolgozói szegényeket, a hajléktalan embereket.

Ahol azonban segítségnyújtás van, ott látszik a szükség, foszlik a szövet.

A VII. kerületi Klauzál téren például, ahol vasárnap délelőttönként turisták hada igyekszik a trendi Gozsdu-vásárba, a Szimpla-piacra, a barbershopokba, lattéra vagy gyógysörre valamelyik bárba. Nem mutatott jól a vigalmi negyed közepén a szükség, kisöpörték – a másnapos mocsokkal együtt – onnan az egyik legszimpatikusabb civil társaság, a Heti Betevő Egyesület ételt osztó önkénteseit és segítettjeit: egy éve az önkormányzat még „csak” nem hosszabbította meg a területfoglalási engedélyét a csapatnak, ezért a gyülekezési törvény adta jogukkal élve jöttek össze vasárnaponként és adtak enni az éheseknek. Két hónapja már erre sincs lehetőségük.

Egészen megalázó megoldásként húszas csoportokban terelgetik a rászorultakat egy magánterületre és ott vendégelik meg őket. Így morzsolva fel az éhező emberek méltóságának maradékát is, így lehetetlenítve el az állam ellátási hiányosságait önként, emberiességből korrigáló segítők feladatát: többszörösen megnehezítve jöhet csak létre a vasárnapi ebéd.

Ha pár hónapon belül nem ajánl valaki megfelelő helyet az ételosztásra, több száz embernek nem lesz meg a heti betevője – és ez jóval túlmutat a vasárnapi tányér meleg ételen. Azt az embertelen üzenetet közvetíti, hogy az állam nem pusztán az út szélére löki az elesetteket, de elgáncsolja azt is, aki utánuk nyúlna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!