A Vasárnapi Hírek újkori, 2010 óta tartó időszaka pár, az újságkészítést hivatásának tekintő ember számára, számunkra életünk szakmai és emberi szempontból egyik legfontosabb időszaka lett. Mint az ilyenek általában, tele volt ez a hét év súlyos, a szerkesztőséget csapattá, a tapasztalatainkat markáns hanggá formáló változással.

 
VH, 2017. február 4.

Így lettünk idővel az ország legkisebb és talán a legirigyeltebb hetilap-szerkesztősége, egy közepes méretű asztal körül elfértünk, de onnan felállni a lapzárták után sem volt mindig késztetésünk. Nem csak beszélni, de nekünk írni is bármiről és mindenről lehetett olyan időkben, amikor az őszinteség a magyar sajtóban sokak számára már nem természetes létforma.

Némi félelemmel készültünk a változásra, a Népszava és a Vasárnapi Hírek szerkesztőségi integrációjára. Nem az elhalkulástól tartottunk, csak az asztal méretéhez szoktunk talán túlságosan is hozzá. Idővel beláttuk, hogy muszáj előremenekülnünk az ellehetetlenülő gazdasági környezetben, hogy hirdetések, további előfizetők, racionalizálás nélkül bizonytalan a hosszabb távú jövő. Lassacskán főszerkesztőnk, Gál J. Zoltán víziója is a sajátunkká vált, hinni kezdtünk egy friss, karakteres hangvételű napilapban, amelynek szombati lapszámaként még többet nyújthatunk az olvasóinknak.

Ezt az újságot, a megújuló Népszavát és a továbbra is szombaton megjelenő, a népszavások által készített napilapos tartalommal kibővülő, önálló Vasárnapi Híreket jelen állás szerint március közepétől megkapják az olvasók. Olyan lapot szeretnénk létrehozni, amely a Népszabadság beszántása miatt árván maradt olvasók érdeklődésére is számot tarthat.

Annak érdekében, hogy a megszüntetett újság szellemiségét és minőségét megőrizhessük, már ezen a héten 15-en csatlakoztak az egykori orgánum munkatársai közül az integrált szerkesztőséghez, és további emberek érkeznek a következő hónapban, összesen húszan (a névsort és további részleteket lásd itt - a szerk.).

A már emlegetett hétéves időszakot mégsem az integráció zárja le, teszi most már örökre nosztalgikus idézőjelbe a Vasárnapi Hírek életében. A múlt héten, ahogyan önöktől, tőlünk is elköszönt főszerkesztőnk, Gál J. Zoltán. Ez a lap hasonló lehet és kell is legyen ahhoz, amit az elmúlt években az ő vezetésével közösen formáltunk „Véhá”-vá, Magyarország második legnagyobb példányszámú közéleti hetilapjává, de ugyanolyan már biztosan nem lesz. Érdeklődésünk, őszinteségünk, érzékenységünk nem változik meg, bármilyen, ezt befolyásoló kísérletet a szerkesztőség egyöntetűen elutasít. Függetlenségünk megőrzésére többféle garanciát kaptunk a kiadónktól, és mi továbbra is csak és kizárólag a magyar valósághoz mérjük a mondandónkat. Elveink, értékeink leírhatók ugyan politikai kategóriákkal, ám semmilyen módon nem igazodnak politikai érdekekhez.

Magam főszerkesztőként, és a szerkesztőség minden munkatársa abból az örökségből építkezik, amit az előző főszerkesztő ránk hagyott, egy karakteres, igényes lap készítésének felelősségét visszük tovább. És még egyszer utoljára szót fogadunk neki: maradunk és helytállunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!