VASÁRNAPI HÍREK - A KÜLÖNVÉLEMÉNY. Kertész Anna vezércikke.

 
VH, 2017. július 1.

Orbán Viktor nemcsak fiatalkori önmagát nem tudja vagy nem akarja felidézni, de jó ideje magával az ifjúsággal szemben is komoly ellenérzései vannak. Mármint az igazival. Amelyiknek akarata, véleménye van. Amelyik tanul és tud – mást és néha többet, mint az előző generációk. Amelyik gondolkodik, és képes összefüggő mondatokban megfogalmazni gondolatait.

Amelyik visszahat a környezetére és formálja a világot. Oktatási reformjainak is ez az ellenérzés a motivációja – ennek részleteiről, feltételezhető következményeiről e lapnak a hasábjain is hétről hétre olvashatnak.

Hogy nem hajlandó kivárni, amíg a reformjai „beérnek”, és egy lebutított alattvaló-generáció tagjai szavazógéppé válnak, annak korábban is láttuk jeleit. A sajtótörvény elfogadása után, a jogszabály elleni tiltakozásokban született a Milla-mozgalom, ami fiatalok tízezreit vitte utcára 2011-ben.

A netadó ötlete nyomán támadt tüntetések rávilágítottak arra: az információszerzés szabadságáért, a gondolkodó ifjúság egyik alapvető jogáért tömegek hajlandóak kiállni. És nemrég újra láthattuk ifjainkat az utcákon a CEU- és a civiltörvény ellen tiltakozva. Egyre aktívabb a leginkább apolitikus réteg – már nem csak akkor mozdul, ha oktatási ügyekben kell demonstrálnia.

Nagyon ostoba dolog a hatalom részéről, amikor a fiatalok aktivizálódásának okát, gyökerét nem magában keresi: hibát hibára halmoz a felelősök felkutatásában és hatástalanításában.

Most épp egy kulturális és civil műhelyt csukat be, csak mert szabadon gondolkodó fiatalok cserélnek ott rendszeresen eszmét. Hogy nem egy züllött „drogtanya” (ahogy azt a VIII. kerületi vezetés kommunikálja), hanem értelmes emberek szerény kivitelű, de kulturált közösségi színtere az Auróra, azt jól mutatja az a videó, ami vendéglátó-tevékenységük azonnali beszüntetésének napján készült. Ahogy sajtóközleményükben, itt is becsülendő higgadtsággal tájékoztatják a közvéleményt arról a koncepciós eljárásról, amelynek végeredményeként ellehetetlenítették a hely működését.

Dióhéjban: június 10-én többtucatnyi rendőr és egyéb hatósági személy 14 órán át razziázott az Auróra Kioszkban, 15 embert állított elő fogyasztás gyanújával, mivel csekély mennyiségű marihuánát találtak a helyszínen. (Ne legyen kétségünk, bármilyen szórakozóhelyen minimum ilyen „fogásuk” lett volna.) Büntetőeljárás a hely és az azt üzemeltető Marom Klub Egyesület ellen nem indult – szerdán, június 28-án mégis erre hivatkozva záratta be a klubot az önkormányzat azonnali hatállyal. Nem ez volt az egyetlen határozat, amit aznap a Marom megkapott – és amiről a Pesti Srácok hírportál tíz perccel azelőtt tudósított, hogy a kézbesítők megjelentek volna az Aurórában. Egy június 19-i keltezésű papír arról szólt, hogy az önkormányzat visszavonja a működési engedélyhez szükséges településképi határozatot, amelyet kéthavi egyeztetés után, június 9-én megkaptak. A harmadik levél a 19-i döntésre hivatkozva elveszi a működési engedélyt – nem adva esélyt a fellebbezésre. Mindennek indoklása, hogy a kertben található épületek alapterülete csekély mértékben ugyan, de meghaladja az előírtat – korábban fel sem merült a négyzetméterlimit.

Az aurórások hangsúlyozzák: soha semmilyen jogsértést nem követtek el és eztán sem szándékoznak a törvényekkel szembemenni. Nem könnyű ez abban a helyzetben, amikor a kormány VIII. kerületi csinovnyikjai viszont nem tartják be a hatályos jogszabályokat. Az Auróra és benne megannyi civilszervezet, köztük nehéz sorsú gyerekeket felzárkóztató tanoda, hajléktalanokat támogató szervezet és a melegek jogait védő alapítvány továbbra is működik – bár a működési engedély bevonásával elesnek a bevételeik 80 százalékát kitevő vendéglátó-forgalomtól.

Mit sikerült elérni? Ráirányítani a figyelmet az Aurórára, az ott rendezett programokra és azoknak a civilszervezeteknek a munkájára, amelyeknek otthont ad a közösségi hely. És sikerült bizonyítani, hogy a rendszer nem hagyja szabadon kószálni a gondolatokat és a fiatalokat.

Az elmúlt hónapokban a fiatalok felismerni látszanak annak a tétjét, hogy a Fidesz–KDNP marad kormányon – egy újabb négy évvel egy komplett generáció teljes fiatalságát töltenék ki, és az utánajövők ifjúságát szürkítenék el. Tavaly ősszel a Závecz Research úgy mérte, a 18–29-es korosztály 28,3 százaléka menne el biztosan szavazni, a legutóbbi, májusi Publicus-kutatás viszont már azt mutatja: ugyanennek a korosztálynak 46 százaléka biztosan voksolna, ha most lennének a választások. Ez a korosztály a választásokat akár eldönthető szavazóbázisnak a negyedét teszi ki.

Tényleg hatásos volt a gyökérkezelés?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!