Magyarországon az adakozás kérdése a legtöbb ember számára ismeretlen és félreértett fogalom. Ezt mutatja az is, hogy a jövedelemadóból ingyenesen felajánlható kétszer egy százalékról az adózók mintegy fele érdektelenségből nem rendelkezik.

Ezután nehezen lenne elvárható, hogy az átlagembert bármi rábírja arra, hogy a zsebébe nyúlva szabad akaratából valamit támogasson, akár fillérekkel is. Az adománygyűjtésre, legyen az egyházi vagy civil célú, mint valami aljas átverésre gondol a legtöbb honfitársunk, aminek célja a balekok kifosztása. Arra a felismerésre nagyon kevesen jutnak el, hogy egy egyházat, színházat, kutyamenhelyet, vagy bármi egyebet csak pénzből lehet fenntartani, hiszen az áram, a gáz, a székek, a kutyák étele és minden más akkor is pénzbe kerül, ha azt nemes célra akarják felhasználni. Ez a pénz vagy önkéntes adakozásból jön, vagy állami támogatásból, amit az állam kényszerrel beszed az állampolgáraitól. Így ma Magyarországon az adóterhelés 30-40 százalékkal magasabb, mint a környező országokban, a lehető legegyszerűbben fogalmazva ennyivel többet dobunk be a közösbe személyi jövedelemadó, áfa, jövedéki adó és egyéb változatos formában. Ezért aztán kényszerből az emberek olyan egyházakat támogatnak, amit nem szeretnek, olyan színházi előadásokat, amit soha meg sem néznének és olyan alapítványokat, amelyek céljaival nem tudnak azonosulni. Az ország gazdaságát pedig megfojtja a sok adó, érdemes megnézni, hogyan száguldott el mellettünk Szlovákia az elmúlt tíz évben, amikor ott egyszerre csökkentették az állami elvonásokat és az állami juttatásokat és támogatásokat. Gyökeres változásra lenne szükség egyszerre az állam és az állampolgárok szerepvállalásában. Ha az állam kivonulna a nem állami feladatokat ellátó intézmények támogatásából, akkor sokkal több pénzt hagyhatna az állampolgárai zsebében, akik ennek egy részét az általuk preferált intézmény támogatására fordíthatnák. Azonban ez csak hiú ábrándnak tűnik mindaddig, amíg az emberek még a számukra semmibe sem kerülő adófelajánlást sem képesek kitölteni, csak azért, mert másfél perc munka van vele.

Amennyiben Ön, kedves olvasóm még nem rendelkezett az adója egy százalékáról, ezt bármikor megteheti, annak ellenére is, ha már egyébként leadta a bevallását. Ilyenkor egy külön borítékban kell benyújtani az egyszázalékos felajánlást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!