A legtöbb megtakarítani vágyó ember belefut a pénzgyűjtésre kitalált unit linked, azaz befektetési egységekhez kötött életbiztosításokba, amit ügynökök vagy akár banki alkalmazottak igyekeznek nagy buzgalommal eladni nekik. Akinek már volt ilyen biztosítása, az általában csalódott a termékben, nemhogy az ügynök által lefestett mesés hozamot nem hozta a biztosítás, de gyakran örülhettünk, ha a pénzünk nagy részét visszakaptuk a szerződés lejárata után.

Ennek oka a unit linked életbiztosítások magas költségei. A biztosítótársaságok az ügynökökért folytatott harcban legtöbbször már az első éves díj 140-150 százalékát kifizetik az ügynöknek szerzési jutalékként, amit később tőlünk vonnak le kezdeti költségek címén. Vagyis az első másfél év befizetése az ügynöké (vagy a cégéé), így már eleve ennyi hátránnyal indulunk a pénzgyűjtés területén. Ez egy tízéves szerződésnél behozhatatlan hátrányt jelent, de még húszéves időtávban is megérezzük az első másfél év elvonását. A magas jutalék miatt van az, hogy szinte minden „pénzügyi tanácsadó” a unit linked életbiztosításokat igyekszik eladni nekünk, hiszen alig van olyan másik pénzügyi termék, amiből ennyi hasznuk származna.

A kezdeti költségek mellett még számos állandó költség terheli a számlánkat, mint 5 százalék „átváltási díj”, évi 6-7 ezer forint adminisztrációs díj, illetve a már bennlévő pénzünket évi 1,7 százalékos alapkezelői díj mellett fektetik be. Ezen túl a pénzünket befektetési alapokba teszik, ami kiszámíthatatlan hozamot eredményez, ami sokak számára szintén probléma lehet. A lakosság csalódása a unit linked életbiztosításokban az értékesítési számokban is megmutatkozik. A statisztikák szerint egy év alatt 55 milliárd forintot vontak ki a biztosításokból és 2006-hoz képest 574 ezer biztosítás tűnt el a piacról. Ennek egyik oka, hogy az emberek nem kötik újra a lejáró biztosításokat, illetve pár év után, szembesülve a hozamokkal, visszaváltják a kötvényeiket.

Mit csinálhat az, aki takarékoskodni akar havi rendszerességgel?

Szerencsére most már a legtöbb bank kínál megtakarítási terméket az ügyfeleinek, ahol az életbiztosításhoz hasonlóan eltehetünk havi kisebb összegeket. Ezt akár befektetési alapokba fektetik nekünk, mint a unit linked biztosításoknál, de ha a kiszámíthatóbb bankbetéti kamat vonzóbb a számunkra, akkor találunk bőven ilyen terméket is a piacon.

Ekkor általában költségmentesen vagy alacsony költség mellett tehetünk félre pénzt, még az sincs megkötve, mennyit kell eltennünk havonta, lehetőségeinkhez képest rakhatunk be egy-egy hónapban többet vagy kevesebbet. Arra vigyázzunk, hogy néhány terméknél csak akkor kapunk magasabb kamatot az adott hónapra, ha legalább tízezer forintot betettünk a számlára. Általában bármikor ki is vehetünk ezekről a számlákról, ha szükségünk van pénzre.

Ha takarékoskodni szeretnénk, kérdezzük meg a bankunknál, van-e ilyen termékük és milyen kamatokat kínálnak. Ha nem vagyunk elégedettek az ajánlattal, nézzünk körül másik bankban is, van, ahol közel 6 százalék kamatot kapunk a megtakarítási számlánkra, ami a bankbetétekkel megegyező kamatszint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!