Az öreg földrész nem változik. Mármint a futballban nem. A 2008-as Európa-bajnokság tizenhat részvevője közül tizenkettő a jövő évi kontinenstornán is ott lesz. Még kevésbé cserélődött a mezőny, ha figyelembe vesszük, hogy az ezúttal hiányzó Ausztria és Svájc az előző Eb rendezője volt.

 
Hazánk utolsó Eb-meccse az 1972-es torna bronzmérkőzése. A házigazda belgák 2-1-re győzték le a magyar válogatottat. Képünkön Páncsics Miklós (balról) és Semmeling harcol a labdáért

A két házigazdán kívül csak Románia és Törökország maradt ki a mezőnyből, ami biztató is, meg nem is a magyar válogatott számára, hiszen a vb-selejtezős csoporttársak egyrészt visszaestek – bár a törökök pótselejtezőt vívtak –, másrészt nyilván korrigálni akarnak a 2014-es világbajnokság kvalifikációs szakaszában.

Az azonban még messze van, ha nem is annyira távol, mint Magyarországtól az Európa-bajnokság. Jövőre lesz negyven éve, hogy hazánk futballistái a kontinenstornán szerepelhettek, sőt a Géczi – Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász Péter – Juhász István, Albert, Kű, Zámbó (Szűcs Lajos) – Kozma, Dunai II összetételű együttes a bronzéremért játszhatott a belgákkal. A liége-i Stade Velodrome-ban 2-1-re kikapott ugyan, de negyedik helyével is megközelíthetetlen magasságokba emelkedett az utódok számára. (Tartok tőle, újabb évtizedeknek kell eltelniük, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a legjobb négy közé kerüljön az Eb-n. Ha egyáltalán eljut még valaha oda…) Marad hát Magyarországnak – mint „rendesen” – a tévé, de jó hír a képernyő elé ülőknek, hogy különlegesen színvonalas vetélkedő várható.

A FIFA-világranglista élén ugyanis három európai csapat található (1. Spanyolország, 2. Hollandia, 3. Németország), s az első tizenötben kontinensünk további kilenc válogatottja sorakozik (6. Olaszország, 7. Anglia, 8-9. Görögország, Portu­gália, 10-11. – Argentínával – Dánia, 12. Horvát­ország, 13. Oroszország, 14. Svédország, 15. Fran­ciaország). A krém az Eb-tizenhatok kétharmadát adja, a nívó tehát garantált, és a brit fogadóirodák szerint valószínűnek tetszik az is, hogy megismétlődik a 2008-as döntő. A legkisebb (három és félszeres) nyereményt ugyanis a címvédő spanyolok újrázása esetén lehet felvenni, míg a németek diadala nyomán a feltett összeg 4,3-szorosa üti a markot. Hollandia győzelme hétszeresen, Olaszor­szágé tizenegyszeresen, Angliáé és Franciaországé tizenkétszeresen fizetne. A nagy-britanniai bukmékerek sohasem szurkolnak, legföljebb leszurkolnak: az Eb-n 1988 óta nem látott írek győzelmét 67-szeres szorzóval adják, ugyanúgy, mint az 1996-ban még ezüstérmes csehekét.

Ezzel együtt sok múlhat a csoportbeosztáson, amely december 2-án Kijevben derül ki. A két házigazdát, a lengyel és az ukrán együttest ugyanis az első „kalapba” tették – a spanyol és a holland csapattal együtt –, így még az sem elképzelhetetlen, hogy Spanyolország és Németország azonos kvartettbe kerül. Az elvi lehetősége megvan a spanyol, német, portugál, francia négyesnek is, de ilyen húzás – lássuk be – nem szokott előfordulni.

A kalapok összetétele: Hollandia, Lengyel­ország, Spanyolország, Ukrajna (1.), Anglia, Németország, Olaszország, Oroszország (2.), Görögország, Horvátország, Portugália, Svédország (3.), Csehország, Dánia, Franciaország, Írország (4.).

Ami biztos: az Eb első meccsét 2012. június 8-án, Varsóban este hattól Lengyelország csapata játssza az A csoportban, míg az ukrán válogatott június 11-én, Kijevben 20.45-kor mutatkozik be. továb­bi helyszínek: Gdansk, Poznan, Wroclaw, illetve Donyeck, Harkov, Lvov. A magyar együttes legalább kóstolót kapott az Eb-stadionok egyikében, habár a kedden elszenvedett 2-1-es vereség, valamint a Poznanban nyújtott játék még az ízelítőt is keserűvé tette.

A lengyelországi közvetítés tanulsága: a jövő nyárra ki kell cserélni a tévéfotelt, melynek kényelme a negyven év alatt szörnyen megkopott…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!