Akkor is, 1995 áprilisában, először iszlamista terroristákra gyanakodtak (és aztán a 9/11 esetében éppen e tévedésre emlékezve halogatták napokig az al-Kaida megnevezését). Akkor is felfoghatatlan volt, hogy valaki – ráadásul frontot megjárt katona – másfél száz honfitársát gyilkolja le hidegvérrel.

 
Avar János

Az oklahomai robbantó is különös vonzalmat tanúsított a fegyverek, s még inkább a szélsőjobboldali nézetek iránt (egy ilyen hazai hírportál próbálná is áttolni a norvég tömeggyilkost kedvenc bűnbakjai, a zsidók oldalára, mintha nem tudná, hogy a mai nyugat-európai szélsőjobboldaliak már a muzulmánokra fenekednek). Kétségtelenül zavarodott elmére utal, hogy aki úgymond hazáját óvná az iszlám térhódítástól, az miért gyilkolja halomra nemzettársait. S ha az oklahomai rém a „nemzetellenes” kormányt óhajtotta büntetni az állami épület lerombolásával, e norvég szörnyeteg (ha magányosan, ha netán – nyilván hasonló eszmeiségű – cinkostársakkal) vélhetően szintén nemzetellenesnek tekintette a balliberális kormánypártiakat.

Mármint gyerekeiket is, ami viszont akkor is náci mentalitásra vall, ha egyelőre nem tudunk neonáci kapcsolatairól, „csupán” szélsőjobboldali vonzalmairól. Beleborzongva sem lehet elgondolni, miként képes egy emberi – avagy inkább emberszabású – lény előbb magához szólítani tizenéveseket, majd lövöldözni rájuk, mint nyulakra. Valaki egy nem szélsőséges, de azok által is sűrűn látogatott jobboldali portálra beírta szombat reggel, utalva a norvég mészáros korábbi kitiltására a Facebookról, hogy a mi hazai internetes fórumainkon is jócskán akadnak eszelős gyűlölködők, csak nehogy némelyikük fegyvert fogjon. Ami azt illeti, páran éppen ítéletükre várnak, akik már nemcsak a szavak fegyverét fogták a romákra.

A norvégok – és sejthetően a nem csak „fehérek”, hanem európaiak – most bizonyosan újragondolják viszonyukat a saját szélsőségeseikhez. Akik különben ugyanolyanok, mint maguk az iszlamisták: szélsőséges céljaik érdekében semmibe veszik az emberéletet, s hidegvérrel ölnek ártatlanokat. Olykor magukat is feláldozva, miként persze e mosolygós norvég gyilkos is, hiszen meg sem próbált élve menekülni. Feladva a leckét politikusoknak és pszichiátereknek egyaránt. S miközben egyelőre még értetlenül ingatjuk fejünket, már tudhatjuk, hogy nemcsak a sok szerencsétlen norvég családnak lesznek sokáig rémálmai, hanem minden tisztességes európainak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!