Amikor először írtam a Vasárnapi Híreknek… – már-már így kezdtem e cikket, de hirtelen eszembe ötlött, hogy először a Hétfői Híreknek írtam. Akkor még létezett lupe nélkül is észrevehető magyar futball, ennélfogva voltak ragyogó tollú sportújságírók is, mint a fiatalon elhunyt Szabó Ferenc; ő egy 4-4-gyel zárult Ózd–FTC NB I-es találkozó után (Ózd, 25 000 néző, aki nem hiszi, járjon utána!) ezt a címet adta a HH-ban: „Ózd, a csodák csodája”.

A Hétfői Híreket ezért is kedvelték, meg azért is, mert már vasárnap délután lehetett kapni a sajtóházakhoz közeli Blaha Lujza téri aluljáróban, és bizony hosszú sor állt a lapért, mindenekelőtt az első osztályú labdarúgó-mérkőzésekről közölt beszámolók miatt. A Vasárnapi Híreket ez a „veszély” már nem fenyegette, hiszen egyre gyérült a daliás dekádok múltán mindinkább leépülő magyar futball iránti érdeklődés, ám egy idő után ez az újság is egy nappal korábban került az olvasó kezébe, mert a vasárnapi boltzár miatt szombattól árusították.

S most elérkezett a Vasárnapi-boltzár. A különbség a KDNP felejthetetlen törvénymódosítási javaslata nyomán bevezetett „szabad vasárnappal” szemben az, hogy annak időszaka bő tizenhárom hónapig tartott – nagyjából olyan siker volt, mint a válogatott andorrai vagy a finnországi 0-1-e –, ezúttal azonban véglegesnek látszik, hogy eltűnik egy lap a színről. Felejthetetlen szerkesztője, Zalai István nyilván szomorúan tekint le odafentről: két szeretett orgánuma közül immár se Népszabadság, se Vasárnapi Hírek…

Ilyenkor valami frappánssal előállni fölösleges, reflektálni a sportvilág legutóbbi eseményeire pótcselekvés. Pedig a napokban olvastam egy nemzetközi tanulmányról, amelynek lényege: csak nő és nő a különbség a topcsapatok meg „a világ többi része” között. Ez gondolatokat ébreszt, de takarózni nem lehet vele, elvégre Horvátország legjobbjai döntőt vívtak a legutóbbi világbajnokságon, Magyarország labdarúgói pedig harminckét esztendeje jártak a vb-n mindmáig utoljára, sőt a legutóbbi selejtezőkön egyformán tizenhárom pont választotta el őket a csoport két továbbjutójától. Arról nem beszélve, hogy 2021-től a boldogtalan magyar résztvevők közül csak egy kaphat helyet alanyi jogon a BL-, illetve az EL-selejtezőben – az első számú európai klubtorna előidényében a bajnokcsapat –, a másik hármat a ma még meglehetősen titokzatos harmadik számú vetélkedő kvalifikációs mezőnyébe sorolják. 

Diszkréten fogalmazva: nincsenek ünnepnapok. 

Ahogyan a jövő héttől nincsenek nagybetűs Vasárnapi Hírek sem.

 

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!