Irdatlan nagy a panasz az államilag busásan kitömött FTC-nél, hogy Kassai Viktor a múlt héten „elvezette” a ferencvárosi labdarúgók Vasas elleni meccsét; nem átallott három tizenegyest is befújni az angyalföldi futballisták javára. Triplán büntetőt ítélni természetesen ritka, mint a zöld-fehér holló, ám egy tizenegyest a kilencedik kerületiek is rúghattak, méghozzá a sérülések miatti hosszabbításban, 1-1-nél, amikor már azt lehetett hinni, gól esetén a vetélytársnak nem lesz ideje egyenlíteni.


Ám Gera Zoltán hiába lőtt a kapu közepébe, a mérkőzés utolsó akciójának végén mégiscsak egalizált a Kispesten pályaválasztó Vasas. Pontosabban annak erőnléti edzője, az aktív pályafutását magában már lezáró Ferenczi István. Akit oly váratlanul küldött pályára Michael Oenning német szakvezető, hogy a fizikai felkészítés felelőse vagy húsz kilométerrel a lábában kezdett melegíteni. Az előző napon ugyanis befutott Solymárról a Fáy utcába, csak hogy – erőnléti edzőhöz méltón – karbantartsa izmait.

Arra nem számított: jelenése lesz a listavezető együttesben a bajnoki cím védőjével szemben. Beugrása kétségkívül bravúros volt, hiszen a hálóba küldött egy büntetőt – a másik kettőt ifjabb és nála jóval többször játszó társai kihagyták –, majd fejesével döntetlenre mentette a tizenharmadik kerületiek szempontjából veszni látszó találkozót (2-2).

Amilyen megkapó csapatszellemre vall, hogy a kondíció őrzőjét a meccs után levegőbe dobálták a piros-kékek mámoros játékosai, olyan abszurd a harminckilenc esztendős tréner diadalmas bevetése. Ilyesmi alighanem csak a mai magyar bajnokságban fordulhat elő. Az NB I úgynevezett profizmusáról sok mindent elárul a páratlan történet, jóllehet a mezőny tizenkét csapatosra szűkítésével már összpontosították a nem létező erőket, és csak úgy zúdítják a forintok milliárdjait a hangsúlyosan sportos rezsim kedvezményezett klubjaihoz. Ezek közé tartozik az az FTC is, amely az európai kupák selejtezőiben tavaly egyetlen góllal sem tudta meglepni a szarajevói Zseljeznicsart (0-1, 0-2), míg az idén a tiranai Partizanival szemben süllyedt el. Nem szégyenében, hiszen korifeusai – meghökkentő módon – vidámkodtak a blamázst követő sajtótájékoztatójukon.

Most viszont erélyesen felléptek a játékvezető ellen, mindenekelőtt talán azért, mert a haszonélvezőnek nehéz szembesülnie azzal, ha kivételesen nem kivételezett. Ám a ferencvárosi elöljáróknak esetleg érdemesebb volna arra koncentrálniuk, hogy csapatuk következő, a hivatalos besorolás szerint első osztályú mérkőzésein ne szerezzen gólt a gyirmóti csapatorvos vagy a mezőkövesdi masszőr.

Mit tetszik gondolni, sikerül-e kikapcsolni a doktort meg a gyúrót?
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!