Ausztria-frász újratöltve - Meg kell ismételni az elnökválasztást Ausztriában – mondta ki ítéletében az alkotmánybíróság. Az indoklás szerint a szavazatszámlálás körüli visszásságok miatt kell megint az urnák elé járulniuk az osztrák választóknak.

 
A két osztrák államfő-jelölt: Bellen es Hofer - Fotó: Lisi Niesner, MTI/EPA

Május végén a zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen csak egy hajszállal tudta legyőzni szélsőjobboldali ellenfelét, Norbert Hofert. A 0,6 százalékos különbséget a levélben szavazó, külföldön élő osztrákok voksával érte el Van der Bellen, ám a taláros testület szerint éppen ezek összeszámolásánál követtek el hibákat az illetékesek.

Májusban az osztrákokat és a világ közvéleményét is megnyugtatta, hogy nem lett szélsőjobbos elnöke egy nyugat-európai demokráciának, azonban a választás megismétlésével ismét fennáll ennek veszélye. Különös jelentőséget ad az osztrák döntésnek, hogy miután a britek nemet mondtak az EU-ra, az egész kontinensen megerősödött a szélsőséges populisták pozíciója, köztük is az egyik legerősebb Hofer pártja, az osztrák Szabadságpárt.

Az új választást legkorábban szeptemberben tarthatják, addig egy háromfős, parlamenti képviselőkből álló testület helyettesíti majd az elnököt – már biztos, hogy Hofer is közöttük lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!