- Orbán és Netanjahu ugyanattól a kampánygurutól tanulta módszereit

- Izraeli belpolitikai játszma vesztese lehet a magyar zsidó közösség

- Jeruzsálemben újabb civilellenes törvényt készít a kormányzó Likud


Egy közös ellensége és egy közös barátja biztosan van a magyar és az izraeli miniszterelnöknek – ez már Benjamin Netanjahu budapesti látogatása előtt kiderült, groteszk diplomáciai közjáték keretében.

Évtizedek után először érkezik Magyarországra izraeli miniszterelnök kedden. És az előjelek szerint valóban jön, pedig hazájában felszólították arra, hogy mondja le a látogatást – Orbán Viktor Horthy-magasztalása és a rosszízű plakátkampány miatt. A gyűlöletkommunikáció a budapesti nagykövetnél is kiverte a biztosítékot, Jószéf Amrani azt követelte, hogy a kormány állítsa le a Soros-plakátkampányt, mert az „gyűlöletet és félelmet szít”: antiszemitizmust gerjeszt.

Csakhogy a jeruzsálemi külügyminisztérium – merőben váratlanul – visszavonta a nagykövet közleményét, ugyanis Benjamin Netanjahu, aki nemcsak kormányfő, de egy személyben külügyminiszter is, Orbán pártját fogta a vitában. Szóvivője, Emanuel Nahson sietett leszögezni, hogy Sorost nagyon is lehet bírálni, „folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával”. Szóval, aki eddig nem tudta volna: Soros Izraelben is közellenség.

Tavaly zúdult rá össztűz, főleg a szélsőjobbról, miután meghekkelték alapítványának (Nyitott Társadalom Alapítvány, OSF) levelezését. Az e-mailekből kiderült, hogy kész fellépni Izrael „rasszista és antidemokratikus politikája ellen”, még palesztin(!) jogvédőket is segít. Márpedig a kormányzópárt, a Likud egyik képviselője éppen újabb törvénytervezetet készít elő a külföldről finanszírozott civil szervezetek megrendszabályozására, lex-Sorosként emlegetve a javaslatot.


Erkölcsi mélységek

Persze Izraelben is akad, akit felháborít, hogy a miniszterelnök a magyarországi zsidó közösséggel szemben Orbán mellé állt. Sztav Safír ( felső kép) ellenzéki képviselőnő a dühtől remegő kézzel írta ki a Facebookra: „Nem gondoltam volna, hogy ez lehetséges, de ma Bibi (Netanjahu közkeletű beceneve a Benjaminból – a szerk.) új erkölcsi mélységet ért el, amikor nyilatkozatával támogatta a magyar kormány antiszemita kampányát. Képzeljék csak el, mit éreznek a még velünk élő holokauszt-túlélők.”

Soros ideális bűnbak: éppúgy jelképezheti a zsidó világ-összeesküvést itt, mint a zsidóellenes világ-összeesküvést ott – igény szerint. Valójában a hatalma megtartásáért küzdő, botrányoktól sújtott, szélsőjobbos voksokra hajtó, populista Netanjahunak is csak ugyanaz a baja Sorossal, mint a kelet- és közép-európai kollégáinak. Hogy olyan civileket támogat, akik kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a kormányoknak, ezáltal ellenőrzik és korlátozzák a hatalmukat.


A gyűlölet karmestere

A hasonlóság ráadásul kettős: a közös ellenség(kép) mögött a közös barát alakja is felsejlik: Arthur Finkelsteiné. A befolyásos amerikai kampányguru Netanjahunak már a kilencvenes évek óta ad tanácsokat, Orbán mellett 2008 táján bukkant fel. A civilek elleni kampány, a menekültellenes hisztériakeltés, az ellenfelek démonizálása mind-mind az ő eszköztárából való.

A 444.hu így jellemezte módszereit: „Finkelstein ügyfelei jellemzően rövid, harsány szlogenekkel, egyszerű, a kevésbé iskolázott rétegek által is könnyen dekódolható jelszavakkal operálnak, amelyek a negatív érzelmekre, félelmekre apellálva próbálnak a választópolgárok bőre alá férkőzni.” A guru üzlettársa és legjobb magyar tanítványa Habony Árpád.

A történethez tartozik még, hogy Netanjahu helyzetét az év elején, már nem először, korrupciós gyanú rendítette meg. Azóta neki kedvez minden alkalom, amikor Sorosról (terrorizmusról vagy bármi másról) van szó, mert addig sem az ő viselt dolgairól beszélnek. Ám a hasonlóságok mellett egy feltűnő különbségre is fel kell figyelnünk: a miniszterelnököt többször is kikérdezték a nyomozók. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.

Ilyen előzmények után jön Pestre Netanjahu. Putyin, Erdogan, asz-Szíszi, posztszovjet diktátorok és olajsejkek után újabb rokonlélekkel találkozik a magyar miniszterelnök.

A szélsőjobbos szavazók meghódításán nagy igyekezettel dolgozó Orbán Viktor Izrael Állam kormányfőjének kézfogásával próbálja szalonképessé tenni cinikus gyűlöletkampányát. Cserébe, mint a kormány szerdán bejelentette, július 15-ével, tehát még a látogatás előtt lezárul a „nemzeti konzultáció utókampánya”, a plakátokat a hétvégén leszedetik – noha négy nappal korábban ezt még a leghatározottabban visszautasították –, hogy azért Netanjahunak se kelljen ebben a díszletben fellépnie, mert az odahaza kínos lenne neki.


ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
BÁRTFAI GERGELY
 

Ez már nem a Soros-univerzum,
hanem egy másik George világa

George Orwell 1984 című regényének egyik jellegzetes alakja Emmanuel Goldstein, az ellenség megtestesítője, a gyűlöletpercek (természetesen zsidó származású) céltáblája, akiről azt sem lehet tudni, hogy létezik-e valójában, vagy csak a rendszer találta ki. „Goldstein látványa, sőt már a puszta rágondolás is automatikusan félelmet és nyugtalanságot idézett elő. (...) A különös csak az volt, hogy bár Goldsteint mindenki gyűlölte és megvetette, s bár elméleteit mindennap s napjában ezerszer is megcáfolták, szétzúzták, nevetségessé tették dobogókon, a teleképen, újságokban és könyvekben, s kimutatták róluk, hogy szánalmas zagyvaságok – aminthogy azok is voltak –, mindennek ellenére úgy tetszett, befolyása nem csökken. Mindig akadtak éretlen alakok, akik szinte várták, hogy elszédítse őket. Nem múlt el egyetlen nap sem, hogy a Gondolatrendőrség ne leplezett volna le az ő irányításával működő kémeket és szabotőröket. Ő volt a parancsnoka annak a hatalmas árnyékhadseregnek, az összeesküvők föld alatti hálózatának, amely az állam megdöntésére tört...”


Nemzetközi összeesküvés

Oroszország: A Kreml azzal vádolta Sorost, hogy erőszakos felkelést szít, és – sok más civil szervezettel együtt – betiltotta az OSF-t 2015-ben.

Lengyelország: Jarosław Kaczyński, a kormánypárt vezére szerint Soros „identitás nélküli társadalmat” akar létrehozni.

Macedónia: Stop Operation Soros (Állítsuk meg a Soros-hadműveletet) elnevezéssel mozgalmat hozott létre Nikola Gruevszki volt miniszterelnök.

Egyesült Államok: 60 ezren írtak alá egy petíciót Soros letartóztatásáért, mert „akadályozza, hogy újra naggyá tegyük Amerikát”.


Bayer Zsolt
héberül

Bibi cserbenhagyásos politizálása címmel kommentálja a történteket az Izraelinfo izraeli magyar nyelvű digitális hírmagazin főszerkesztőhelyettese, Fleischer Ferenc.
Szerinte Netanjahu miniszterelnök valószínűleg a rádióból értesült a budapesti követ leveléről. A radikális telepes, Eral Szegal műsorát úgy jellemzi: „mintha Bayer Zsolt szólna héberül” az egyik leghallgatottabb műsorsávban.
A téma Soros volt, pontosabban sorosozás: hosszan ostorozták az üzletember palesztinokat és izraeli balos civileket támogató tevékenységét, sőt azzal vádolták, hogy iráni szervezeteket is finanszíroz. Sajtóhírek szerint a jobboldali média nyomása miatt vonta vissza Netanjahu a nagykövet plakátkampány elleni tiltakozását. A szerző izraeli belpolitikai játszmaként írja le az esetet: „Az izraeli szélsőjobb követelésére, anélkül, hogy a magyar diplomáciának akár a kisujját is meg kellett volna mozdítania, a hivatalos Izrael visszavonult, és ezzel magára hagyta az ügy legnagyobb vesztesét, a magyar zsidó közösséget.


AZ IZRAELI HÁÁREC VEZÉRCIKKÉBŐL:
„Minél nacionalistábbá válik Izrael, annál inkább vonzódik azokhoz, akik nacionalizmust és idegengyűlöletet hirdetnek, még akkor is, ha antiszemiták. Ez látszik abból is, ahogy Netanjahu Magyarország kormányával bánik.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!