Békét akarnak, háborúra készülnek - Nagyszabású offenzívát indítottak a kurd harcosok az Iszlám Állam (IS) ellen Irakban. Lapzártánkig az észak-iraki Szindzsár városáig jutottak. A 7500 pesmergának és az őket támogató amerikai légierőnek az a célja, hogy elvágja egymástól a szunnita terrorszervezet iraki és szíriai területeit, ami stratégiailag és presztízs szempontjából is hatalmas veszteség lenne az IS számára.

 
Két férfi sakkozik a szíriai Maaret al-Naamanban - Fotó: Khalil Ashawi, Reuters

A kurdok erőfeszítései azonban nem tudják csillapítani a világban egyre növekvő háborús félelmeket. „Bizonyos értelemben ez már a III. világháború” – nyilatkozta III. Abdullah jordán király az Euronewsnak a megoldatlan szíriai konfliktusra, a terrorfenyegetésre és a menekültválságra utalva.

Csütörtökön az IS a libanoni főváros egyik forgalmas bevásárlóutcáján robbantott, feltehetően azért, hogy elégtételt vegyen azért, mert a Hezbollah komoly erőkkel küzd ellene Szíriában. A bejrúti merényletnek több mint 40 halálos áldozata van, és legalább 200-an megsérültek. A következő célpont Oroszország lehet: az IS csütörtökön egy videóban fenyegette meg Moszkvát azzal, hogy beveszik a Kremlt és elvágják a hitetlenek torkát. ( Lapzártánk után összehangolt terrortámadás-sorozat történt Párizsban, a gyilkosok rengeteg áldozatot szedtek. Részletek: "Rémálommá változtatták a péntek éjszakát a terroristák Párizsban" )

Közben Vlagyimir Putyin sem tétlenkedik: a héten bejelentette, saját rakétavédelmi rendszert és bármilyen rakétaelhárító rendszer áttörésére alkalmas fegyvereket fejlesztenek. Az 1980-as éveket idéző csillagháborús programmal állítása szerint nem akarnak semmilyen fegyverkezési versenybe bekapcsolódni, de a védelem leghatékonyabb módjának az atomfegyvereket tartja.

Az Egyesült Államot érthető módon aggasztja az orosz hadsereg és arzenál nagyszabású modernizációja. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter már azelőtt, hogy a csillagháborús tervekről tudott volna, szokatlanul kemény szavakkal bírálta Moszkvát, mondván, hogy Pekinggel együtt próbálkoznak azzal, hogy felborítsák a nemzetközi rendet. Egyelőre nem képes rá, de „kihívóan viselkedik a tengereken, a levegőben, az űrben és a kibertérben is”.

Meghalt egy amerikai légitámadásban a kegyetlen videofelvételekről ismert Dzsihádi John. A férfi, akinek valódi neve Mohammed Emwazi, 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz. Több videóban szerepel, ahol mielőtt kivégezte volna a foglyokat, jól felismerhető londoni akcentussal beszélt. Áldozatai között voltak James Foley és Steven Sotloff amerikai, valamint Kenjui Goto japán újságíró, illetve több olyan önkéntes, aki segélyszervezeteknek dolgozott. A terroristával feltehetően egy drón végzett.

 

( Lapzártánk után összehangolt terrortámadás-sorozat történt Párizsban, mire a hatóságok végeztek a terroristákkal, a gyilkosok rengeteg áldozatot szedtek. Részletek: "Rémálommá változtatták a péntek éjszakát a terroristák Párizsban" )

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!